Antalya Yumurtalık Kisti Tedavisi
Yumurtalık kisti tedavisi Antalya, hastanın yaşı, yumurtalık kistinin türü ve kistin boyutları göz önüne alınarak planlanan bir süreçtir. Kistler, içleri sıvı dolu, farklı yapı ve özellikleri olan kitlelerdir. Yumurtalık kistleri, doğurganlık dönemindeki kadınlarda daha sık görülür. Fakat farklı yapıdaki kistler, her yaş grubundan hastada özellikle adölesan dönemde, üreme çağında ya da menopoz döneminde görülebilir. Yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huyludur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden iyileşir. Yumurtalık kisti tanısı ise fiziksel muayene ve ultrason yardımıyla kolaylıkla konulabilir. Bazı durumlarda ise özel görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Yazımızın devamında ‘’Yumurtalık kisti kısırlık yapar mı?’’, ‘’Yumurtalık kisti kendi kendine geçer mi?’’, ‘’Yumurtalık kisti tedavisi nasıl olur?’’ ve ‘’Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya yumurtalık kisti tedavisi, patlayan yumurtalık kisti belirtileri ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık kisti, yumurta hücrelerinin olgunlaşma sürecindeki bir bozukluk nedeniyle meydana gelen kistlerdir. Bu kistler oldukça yaygındır ve birden fazla türleri bulunmaktadır. Yumurtalık kisti çeşitleri arasında şunlar yer alır:
- Fonksiyonel kistler: En sık görülen yumurtalık kisti çeşididir, her yaş grubunda görülebilir. Genellikle ameliyata gerek kalmaksızın, kendiliğinden yok olurlar. Yumurtlama döneminde de fonksiyonel kistlere rastlanabilir. Düzenli olarak takip edilirler ve anormal bir büyüme görülmediği sürece ilaç tedavisine ihtiyaç duymazlar.
- Germ hücreli tümörler: Genellikle adölesan dönemde ve bu dönemi takip eden üreme çağı başlangıcında görülürler. Tümör yapısına bağlı olarak, bazı türlerde cerrahi tedavi yeterli olurken bazı türlerde cerrahi tedaviye ek kemoterapi tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
- Korpus luteum kistleri: Ovulasyonun başlamasıyla birlikte, adet döneminde ortaya çıkan kistlerdir. Hormon dengesinde düzensizliklere sebep oldukları için, adet gecikmelerine yol açabilirler. Çoğunlukla, tedavi uygulanmaksızın kendiliğinden yok olurlar.
- Dermoid kistler: Teratom olarak da bilinen dermoid kistlere en sık 20-40 yaşları arasında rastlanır ve bu kistlerin büyük bir kısmı iyi huyludur. Kistler içerisinde kıl, diş, kemik veya deri gibi dokuları barındırabilir. Dermoid kistlerin kendi etrafında dönme ve içeriğini çevre dokulara yayma riski bulunduğu için genellikle tedavileri cerrahi olarak yapılır. Bazı türlerinde ise tedavi uygulanmaz, düzenli olarak takip edilmeleri yeterli olur.
- Çikolata (endometriyotik) kistleri: Çoğunlukla doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülür. Rahim iç dokusu olan endometrium dokusunun rahim dışındaki farklı bölgelerde gelişmesi sonucu oluşan endometriozis rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkarlar. Hastanın durumuna göre ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Endometriozis hastalığının cerrahi tedavisi mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir jinekolog tarafından laparoskopik veya robotik yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.
Yumurtalık Kisti Neden Olur?
Yumurtalık kistlerinin en yaygın nedeni hormon bozukluğudur. Bununla birlikte yumurtalıklardaki yapısal bir problem, genetik etmenler vb. sorunlar da yumurtalık kisti riskini arttırabilmektedir.
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kisti belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Adet düzensizliği.
- Alt karın ve kasık bölgesinde ağrı.
- Adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi
- Adet sancılarının şiddetli olması.
- Sık sık idrara çıkma.
- Gebe kalmada güçlük.
- Mide bulantısı ve kusma.
Yumurtalık kisti belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konulur?
Yumurtalık kistlerinin büyük bir kısmı belirti vermediği için, düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek, hastalığın erken teşhisi açısından büyük önem taşımaktadır. Yumurtalık kisti tanısı, jinekolojik muayene yani pelvik muayene sonucunda konulabilir. Muayene öncesinde doktor hastanın öyküsünü ve hastalık geçmişini dinler. Jinekolojik muayene sırasında da karın bölgesi elle muayene edilir ve ağrıyan bölgeler saptanır. Sonrasında ise ultrasonografi, doppler ultrasonografi, CT taraması, manyetik rezonans görüntüleme, laparoskopi ve kan testlerine başvurulabilir.
- Pelvik muayene: Üreme organlarındaki anormallikler ve endometriozis hastalığının yol açtığı kistik yapılar jinekolojik muayene ile tespit edilebilir.
- Ultrasonografi: İç organların görüntülenmesi için yüksek frekanslı ses dalgalarından yararlanılır. Zararsız bir yöntemdir ve kistin durumunu tespit etmek amacıyla uygulanabilir. Ultrasonografi, kistin yapısı, boyutu ve görüntüsü ile ilgili bilgi sahibi olmamızı sağlar. Kullanımı son derece yaygındır.
- Doppler ultrasonografi: Diğer adı renkli ultrasondur. Karından veya vajinal yollarla gerçekleştirilebilir. Ultrasonografi yöntemindeki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları ile kistin damarlanma durumu ve dağılımı tespit edilebilir. Damarlanmanın fazla olduğu durumlarda ve damar içi direncinin düşük olduğu durumlarda kistlerin kötü huylu olmasından şüphe edilir.
- CT taraması: Bilgisayarlı tomografi olarak da bilinir. İç organların kesit görüntülerinin ve anatomik yapılarının görüntülenmesi amacıyla kullanılır.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Manyetik alan ve radyo dalgalarını kullanarak organ ve dokuları detaylı görüntülemeye olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. MRG yönteminden özellikle cerrahi tedaviler planlanırken ve tanı aşamasında yararlanılır. Rahim dışında gelişen endometrial dokuların lokasyonları ve boyutları hakkında detaylı bilgiler sağlar.
- Laparoskopi: Karın bölgesinde açılan küçük birkaç kesi yardımıyla gerçekleştirilen bir yöntemdir. İşlemde, ucunda ışıklı kamera bulunan, laparoskop olarak adlandırılan ince bir tüp kullanılır. Laparoskopi yönteminde, ihtiyaç duyulması halinde cerrahi müdahalede de bulunulabilir. Bu yüzden hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
- Kan testleri: Kan testlerinde özellikle CA125 protein değerine bakılır. Bu protein seviyesinin yüksek olması durumunda yumurtalık kanserinden şüphe edilir.
Yumurtalık Kisti Kendiliğinden Geçer Mi?
Yumurtalık kistleri bazı kişilerde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilirler. Ancak bu süreç hasta için zorlu olabilir ve deneyimlenen belirtiler bireyin günlük yaşamını zorlaştırabilir. Bu yüzden kistlerin kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?
Yumurtalık kistinde bitkisel tedavi yoktur. Yumurtalık kisti için bitki çayları, bitki kürleri veya bitkisel çözümler, kistlerin yok olmasını sağlayamaz. Buna ek olarak ciddi alerjik reaksiyonlara ve yanlış kullanım durumunda karaciğer yetmezliği gibi sorunlara neden olabilirler.
Yumurtalık Kisti Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Yumurtalık kisti tedavisi kapsamında, östrojen ve progesteron hormonu içeren doğum kontrol ilaçları GnRH agonistleri kullanılır. Bu ilaçlar hormon düzenini yeniden kurulmasını sağlayabilir, yeni kist oluşumunu önleyebilir.
Yumurtalık Kisti Patlaması Nedir?
Yumurtalık kisti patlaması, overlerin üzerinde veya içinde bulunan kistlerin patlaması ve içeriklerini çevrelerine yaymasıdır. Patlayan yumurtalık kisti, içeriğini karın boşluğuna yayar. Bu da periton (karın zarı) gibi son derece hassas dokulara zarar verebilir.
Yumurtalık Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Yumurtalık kisti patlaması belirtileri arasında aniden başlayan karın ağrısı yer alır. Yumurtalık kisti patlaması ağrısı, karnın alt tarafında hissedilir. Bu ağrının akut apandisit atakları ile karıştırılması mümkündür. Ancak ultrason işlemi ile kesin tanı konulabilmektedir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Yumurtalık kisti tedavisi kapsamında yapılan yumurtalık kisti ameliyatı genelde 1 saat içerisinde tamamlanmış olur. İlaç tedavisinde ise hastaların, doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak, uzun süre kullanmaları gerekir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumurtalık kistleri genellikle hiçbir belirti vermeden ilerledikleri için vücutta şikayetlere yol açmadan önce tespit edilmesi zor yapılardır. Bu nedenle, erken teşhis edilebilmeleri için düzenli doktor kontrolleri büyük öneme sahiptir. Yumurtalık kisti tedavisinde, tedavi planı belirlenirken kistin sayısı, boyutu, türü, hastanın yaşı, gebelik planları ve şikayetleri dikkate alınır. Tüm faktörlerin değerlendirilmesinden sonra ise kistlerin takip edilmesine veya cerrahi yöntemlerle çıkartılmasına karar verilir. Kistlerin izlenmesini gerektiren durumlarda, kişi belirli aralıklarla jinekolojik muayeneye çağrılır. Bu süreçte kistlerin tamamen yok olması, küçülmesi veya aynı boyutta kalması mümkündür.
Cerrahi tedavi seçenekleri arasında ise kistin boyutuna, lokasyonuna, hastanın gebelik planlarına göre belirlenecek laparoskopi (kapalı ameliyat) veya laparotomi (açık ameliyat) yöntemleri bulunmaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Antalya yumurtalık kisti tedavisi fiyatları, tedavinin ilaçla mı yoksa cerrahi olarak mı yapıldığına göre değişebilir.