Antalya Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi (Vajinal Enfeksiyon)

    Antalya vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi, her kadında fizyolojik veya psikolojik sebeplerle ortaya çıkabilen vajinal akıntıların ve bu bölgedeki kaşıntı şikayetlerinin giderilmesi amacıyla uygulanan işlemleri kapsar. Vajinal akıntı rahatsızlığının adet döneminde veya adet sonrası dönemde artması olağan kabul edilmektedir. Vajinal akıntılar, cinsel birleşme esnasında da aşırı miktarda salgılanarak vajinayı kaygan bir hale getirirler. Yoğun vajinal akıntı sayesinde, cinsel birleşme rahat ve acısız bir şekilde gerçekleşir. Normal şartlarda vajinadan gelen sıvı, renksiz ve kokusuzdur.  Vajinal akıntı görüntüsünün süt kesiği şeklinde olması, kaşıntıya neden olması veya kötü kokması vücuttaki çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Böyle durumlarda vajinal akıntının yapısı, rengi ve kokusu incelenmelidir. Vajen bölgede doğal olarak bulunan mikroorganizmalar ve mantarlar belli bir denge dahilinde bu ortamın devamlılığını sağlarlar. Bu mikroorganizma ve mantarlar vajinal florayı oluşturur. Vajinal flora dengesi korunduğu sürece hiçbir şikayete sebep olmayan bu canlılar, denge bozulduğunda kaşıntı, yanma, kötü koku gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açarlar. Çeşitli enfeksiyonlar sonucu görülen vajinal akıntıların tedavisinde ilaç, fitil, antibiyotik kullanımı gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

    Yazımızın devamında ‘’Vajinal akıntı ve kaşıntı neden olur?’’, ‘’Vajinal akıntı tipleri nelerdir?’’ ve ‘’Vajinal akıntı ne zaman tehlikelidir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi, vajinal enfeksiyonlar ve benzer konular hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi Nedir?

    Vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi, anormal vajinal akıntıları ve beraberinde sıklıkla görülen kaşıntı şikayetini gidermek için yapılan tedavilerdir. Bu iki şikayet genellikle vajinal enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelmektedir. Vajinal enfeksiyonlar, gerektiği gibi tedavi edilmediklerinde kronikleşebilir ve sık sık tekrar etmeye başlayabilirler. Bu yüzden tedavileri ihmal edilmemelidir.

    Anormal Vajinal Akıntı Nedir?

    Anormal vajinal akıntılar çoğunlukla enfeksiyonlara bağlı olarak, vajen bölgede yaşayan mikroorganizma ve mantar çeşitlerinin sağladığı dengenin bozulması sonucu gözlenir. Denge bozulduğunda, akıntıda gözlenen renk, koku ve kıvamda farklılaşma durumu ortaya çıkar. Vajen dengeyi bozan başlıca faktörler şunlardır:

    • Vajinit, yani vajinal enfeksiyonlar.
    • Antibiyotik ve steroid kullanımı.
    • Bakteriyel vajinozis enfeksiyonu (Hamilelerde veya birden fazla cinsel partneri olan kişilerde görülen, bakteri kaynaklı bir enfeksiyon).
    • HPV, Klamidya ve Bel soğukluğu (Gonore) rahatsızlıkları.
    • Doğum kontrol hapı kullanımı.
    • Rahim ağzı kanseri.
    • Alerji.
    • Şeker Hastalığı.
    • Ameliyat sonrası gözlenen pelvik enfeksiyon.
    • Menopoz döneminde vajina duvarında incelme.
    • Pelvik inflamatuar (PID).
    • Trichomonas Sendromu.
    • Mantar enfeksiyonları.

    Cinsel yolla bulaşan pelvik inflamatuar (PID) rahatsızlığı sonucu kötü kokulu vajinal akıntılar görülür. Trichomonas Sendromu ise cinsel yolla bulaşan Trichomonas paraziti kaynaklıdır ve vajinada yanma, sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu vajinal akıntı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Cinsel yollar dışında ortak havlu veya mayo kullanımı sonucu da kişiden kişiye bulaşabilir. Çeşitli mantar enfeksiyonları sonucu vajen denge bozulabilir ve dengenin bozulması, beyaz ve süt kesiği benzeri vajinal akıntılara sebep olabilir. Vajen dengenin bozulmasına yol açan faktörler arasında gebelik, şeker hastalığı ve doğum kontrol hapları da bulunmaktadır.

    Vajinal Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

    Vajinal akıntılar doğal ya da fizyolojik olmayan çeşitli sebepler sonucu ortaya çıkabilir. Renklerine ve yoğunluklarına göre kategorize edilirler. Buna göre belirlenen vajinal akıntı çeşitleri şunlardır:

    • Beyaz renkli Akıntı: Çoğunlukla adet dönemi başında veya sonunda görülür. Doğal bir akıntıdır. Fakat akıntıya eşlik eden kesik süt görünümü veya kaşıntı varsa vücuttaki çeşitli problemlerin habercisi olabilir. Bu durumda tedavi edilmesi gerekir. Sebebi genellikle mantar enfeksiyonlarıdır.
    • Berrak ve Akışkan Akıntı: Belirli bir görülme dönemi olmayan berrak ve akışkan akıntı normaldir ve oluşumu fizyolojik sebeplere bağlıdır. Egzersiz sonrası, yoğunluğunda artış gözlenebilir.
    • Berrak ve Mukus Benzeri Akıntı: Fizyolojik sebeplerle oluşan berrak ve mukus benzeri akıntı, kişinin yumurtlama döneminde olduğunu gösterir. Akıntı berrak, gergin ve mukus benzeri bir yapıda gözlenir.
    • Sarı-yeşil Akıntı: Enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkar, kötü kokulu ve yoğun kıvamlıdır. Çoğunlukla Trichomonas isimli parazitin sebep olduğu enfeksiyon sonucu sarı-yeşil akıntı, idrar yaparken yanma, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Enfeksiyon, cinsel yollarla bulaşabilir.
    • Kahverengi veya Kanlı Akıntı: Adet döneminde veya sonrasında gözlenen kahverengi veya kanlı akıntı normal kabul edilir. Bazı durumlarda iki adet dönemi arasında lekelenme şeklinde az miktarda kanlı akıntı da gözlenebilir.

    Lekelenme, korunmasız cinsel ilişki sonrası meydana geliyorsa gebelik belirtisi olabilir. Kişi, gebeliğin erken evrelerinde lekelenme yaşadıysa düşükten şüphelenilir. Kesin tanı için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.

    Bazı durumlarda ise kanlı akıntı, endometrial kanser veya rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Nadir karşılaşılan bir durum olsa da kanlı akıntılar ihmal edilmemeli mutlaka jinekolojik muayene yaptırılarak, PAP smear testi sonucu beklenmelidir.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Ne Zaman Tehlikelidir?

    Vajinal akıntıya eşlik eden bazı belirtiler söz konusuysa kişi zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Vajinal akıntıya eşlik eden ve riskli kabul edilen belirtiler şunlardır:

    • Ateş.
    • Kaşıntı.
    • Nedensiz kilo kaybı.
    • Sık idrara çıkma.
    • Karın ağrısı.
    • Yorgunluk, halsizlik.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tanısı Nasıl Konur?

    Vajinal akıntı şikayetiyle doktora başvuran bir kişinin öncelikle hasta öyküsü dinlenir. Çoğu durumda, detaylı bir fiziksel muayene sonrasında enfeksiyon varlığı tespit edilir. Enfeksiyonun tespit edilemediği durumlarda ise akıntıdan örnek alınarak ek testler yapılabilir. Alınan örnek, mikroskop altında incelenir. HPV ve rahim ağzı kanseri taraması amacıyla rahim ağzından da örnek alınabilir.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı İçin Bitkisel Çözüm Var Mı?

    Akıntılardaki renk, koku ve yoğunluk farkı dolayısıyla, anormal vajinal akıntılar kadınlar tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Anormal vajinal akıntılar kesinlikle ihmal edilmemeli, akıntılara sebep olan faktörler tespit edilmelidir. Vajinal akıntı tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle altta yatan sebeplerin belirlenmesi gerekir. Fakat bazı hastalar akıntıyı fark ettiklerinde doktora başvurmak yerine bitkisel çözümleri denemektedir. Vajinal akıntı ve kaşıntı rahatsızlığına yol açabilecek faktörler çok çeşitli olduğu için, rahatsızlığın sebebi tespit edilmeden bitkisel çözümlere başvurmak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple, vajinal akıntı ve kaşıntı rahatsızlığının tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun önereceği tedavi planı dahilinde hareket edilmelidir.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Vajinal akıntılar çok fazla çeşidi olan ve her biri farklı sebeplere bağlı olarak gelişen akıntılardır. Bu yüzden her birinin tedavisinde uygulanacak tedavi yöntemi farklıdır. Bakteriyel vajinozis rahatsızlığı söz konusuysa ağızdan antibiyotik verilebilir. Mantara bağlı olarak gelişen enfeksiyon durumlarındaysa jel formlu, vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar tedavide kullanılabilir. Trichomoniasis hastalığının tedavisinde oral yolla alınan çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Sık tekrarlayan ve kadınların yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen kronik kandidiyazis tedavisinde ise uzun süreli antimitotoik tedavi ve vajinal fitiller önerilir. Vajinal enfeksiyona bağlı olarak gelişen anormal vajinal akıntı ve kaşıntı şikayetlerini önlemek için dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

    • Dış genital bölge, yumuşak sabun ve ılık su kullanılarak yıkanmalıdır
    • Kokulu sabun ve parfüm türevleri kullanılmamalıdır.
    • Vajinal duş veya köpüklü banyo yapılmamalıdır.
    • Vajinal enfeksiyonları engellemek amacıyla tuvalet sonrası hijyene dikkat edilmelidir.
    • %100 pamuk iç çamaşırları kullanılmalıdır.
    • Aşırı dar kıyafetler tercih edilmemelidir.

    Antalya vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi fiyatları, bu şikayetlere hangi etmenin neden olduğuna ve tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button