Rahim Sarkması Antalya

    Rahim sarkması Antalya, tıptaki adıyla uterus prolapsusu, rahmin ilerleyen yaşa veya doğumlara bağlı olarak aşağı kaymasına verilen isimdir. Uterus olarak da isimlendirilen rahmin boyutları doğum öncesi 5-6 cm iken doğum sonrası 6-7 cm büyüklüğe ulaşır. Kadınlarda üreme sistemi organlarından biri olan rahim, anatomik olarak idrar torbasının arkasında, bağırsakların ön kısmında, leğen kemiğinin içinde yer almaktadır. Rahmin hareket yeteneği son derece sınırlıdır ve çeşitli faktörlerin etkisiyle vücutta aşağıya doğru kayabilir. Rahim sarkmasının ana sebebi, vücutta ligament olarak adlandırılan bağ dokuların ve pelvik dokularının gücünü kaybetmesidir. Bazı durumlarda rahim sarkması ileri boyutlarda gözlenebilir ve rahim, vajina dışına kadar çıkabilir. Rahim sarkması tedavisinde, ilk olarak hasta muayene edilir ve gerekli tetkikler tamamlandıktan sonra kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.

    Yazımızın devamında ‘’Rahim sarkmasına iyi gelen kegel egzersizleri nelerdir?’’, ‘’Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Rahim sarkması belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya rahim sarkması tedavisi ve rahim sarkması nedenleri hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Rahim Sarkması Nedir?

    Kadın üreme sisteminde yer alan rahim, hareket yeteneği kısıtlı olan bir organdır. Rahim vücutta bulunduğu yeri, pelvik kasları ve bu bölgedeki bağ dokular sayesinde korur. Uterus prolapsusunun yani rahim sarkmasının temel sebebi bu dokuların ve kasların zayıflayarak, aşağı doğru sarkmasıdır. Bu kaslarda ortaya çıkan güçsüzlüğün nedenleri arasında vajinal doğum, cerrahi operasyon geçmişi, ilerleyen yaş, çoğul gebelik, östrojen yetersizliği ve bazı yapısal sorunlar yer almaktadır. Sarkma derecesi artarsa, rahmin vajina dışına kadar çıkması söz konusu olabilir. Rahim sarkması rahatsızlığında, bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürüyorsa gerekli tetkik ve muayeneler sonrasında tedavi aşamasına geçilebilir.

    Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim sarkmasında, sarkmanın derecesine bağlı olarak, ortaya çıkan belirtiler farklılaşmaktadır. Sarkmanın az miktarda olduğu durumlar genellikle hiçbir şikayete sebebiyet vermezken, sarkmanın derecesi ilerledikçe kişide sabah başlayıp akşama doğru gittikçe şiddetlenen bel ağrılarına yol açabilir. Orta dereceli ve ağır dereceli rahim sarkması vakalarında ise karnın alt kısmından gelen bir aşağı çekme hissi söz konusu olmaktadır. Hastalar çoğunlukla baskı veya dolgunluk hissi ile doktora başvurmaktadırlar. Orta ya da ağır dereceli rahim sarkmasının başlıca belirtileri şunlardır:

    • İdrar yolu ile ilgili rahatsızlıklar (idrarını yapamama, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu).
    • Bağırsak hareketlerindeki sorunlar ve kabızlık.
    • Belin alt kısmında ağrı.
    • Fazla miktarda vajinal kanama veya akıntı.
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
    • Vajinadan dışarı sarkan doku.

    Rahimde sarkma belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Sarkması Neden Olur?

    Rahim sarkması, rahmi yerinde tutan pelvik kaslarının ve bağ dokuların zayıflayarak güçsüzleşmesi sonucunda gelişir. ‘’Rahim neden sarkar?’’ diye sorduğumuzda karşımıza çıkan ilk sorun pelvik kaslarda meydana gelen zayıflamadır. Pelvis kaslarının ve ligamentin güçsüzleşmesinin başlıca sebepleri ise şunlardır:

    • Çok sayıda doğum yapmak.
    • Gebelik.
    • İri bir bebek doğurmak.
    • Çoğul gebelik.
    • Aşırı kilo veya obezite.
    • İleri yaş.
    • Östrojen seviyesinin düşmesi.
    • Menopoz sonrası doku tonu kaybı.
    • Ağır kaldırmak.
    • Kronik öksürük veya kabızlık.
    • Pelvis operasyonu geçirmiş olmak.
    • Pelvik tümörler.
    • Aile öyküsü.
    • Sigara içmek.

    Rahim sarkması nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Kronik öksürük, kabızlık veya çok sık ağır kaldırmak rahim sarkmasına sebep olan başlıca faktörlerdendir. Bu gibi risk faktörleri dikkate alınarak yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri ile rahim sarkması önlenebilir.

    Özellikle ailesinde rahim sarkması geçmişi olan kişilerin alt karın kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmaları, kronik kabızlık şikayetleri varsa tedavi olmaları, öksürüğe sebep olan hastalıkları varsa kontrol ettirmeleri ve sigarayı bırakmaları önerilir.

    Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Konur?

    Rahim sarkması tanısı, hiçbir belirti vermediği durumlarda rutin doktor kontrolleri sırasında konur. Fakat genellikle, rahim sarkması yaşayan kişi durumun farkındadır. Yine de bazı kişiler, bu rahatsızlıklarını dile getirmekten çekinebilirler. Böyle durumlarda, basit bir doktor muayenesi sırasında rahim sarkması tesadüfen fark edilip, tanısı konabilir.

    Rahim sarkması şüphesiyle doktora başvuran bir kişinin öncelikle aile öyküsü ve şikayetleri dinlenir. Arkasından yapılacak olan pelvik muayene ile rahim sarkması olup olmadığı, sarkma varsa derecesi değerlendirilir. Sonrasında ise hastanın pelvik kasları test edilir. Bu muayenelerin yanında, rahatsızlığın kişinin yaşam kalitesini ne kadar etkilediğini anlamak amacıyla doktor hastaya bazı sorular da yöneltebilir. Yapılacak olan tüm değerlendirmeler sonucunda rahim sarkması tanısı konur ve hastanın ihtiyaçlarına göre en uygun tedavi planı belirlenir.

    Rahim Sarkması Dereceleri Nelerdir?

    Rahim sarkması çeşitli derecelerde meydana gelebilir. Evre 1-2’de rahim aşağı doğru sarkmıştır fakat vajina dışına çıkmamıştır. Tam rahim sarkması söz konusu olduğunda ise rahmin bir kısmı vajinadan dışarı çıkar ve çıkan parçanın büyüklüğüne göre sarkma derecesi belirlenir.

    Rahim Sarkmasına İyi Gelen Kegel Egzersizleri Nelerdir?

    Kegel egzersizi, pelvik taban kaslarının güçlenmesi amacıyla yapılan bir egzersiz çeşididir. Egzersize başlamadan önce kişinin mesanesi boşaltılmış olmalıdır. Egzersizde pelvik taban kasları sıkılır. 3-5 saniyeliğine sıkılı tutulan kas, sonrasında gevşetilir. Günde 10/15 set, her sette 4-5 tekrar ile uygulanabilir. Kişiler, özellikle idrar yaparken bu egzersizi deneyebilirler. Ancak egzersiz sırasında sadece pelvik taban kasları sıkılmalıdır. Kegel egzersizini doğru bir şekilde yapabilmek için doktor muayene esnasında hastayı bilgilendirir.

    Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Hafif dereceli rahim sarkması durumlarında genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Fakat sarkma derecesinin ilerleme ihtimaline karşı düzenli doktor kontrolü önerilir. Sarkmanın orta-ağır şiddette görüldüğü vakalarda ise pelvik kaslarının güçlenmesi için Kegel egzersizi ve benzer egzersiz çeşitleri önerilebilir. Düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra, kronik kabızlık ve öksürüğe neden olan hastalıkların tedavisinin sağlanması, ağır kaldırılmaması, sağlıklı beslenilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatsızlık kontrol altına alınabilir.

    Bazı durumlarda ise rahim sarkması tedavisinde vajinal halka, diğer ismiyle vajinal pesser, kullanılabilir. Rahmin boyutuna uygun olarak vajinal halka şekillendirilir ve halkanın nasıl kullanılacağı hakkında doktor bilgilendirme yapar. Cinsel ilişki esnasında rahatça kullanılabilen vajinal halka rahmi destekler ve aşırı sarkmasını önler.

    Rahim sarkmasında uygulanan cerrahi tedavi seçenekleri arasında ise rahim sarkması ameliyatı yer almaktadır. Ameliyatta, sarkmanın derecesine göre pelvik dokuların iki farklı şekilde onarımı mümkündür. Uygulanan yöntemlerden birinde zayıflayan doku, sentetik doku ile değiştirilirken diğer yöntemde ise hastanın vücudunda farklı bir bölgeden alınan sağlıklı dokuyla değiştirilir.

    Bir diğer cerrahi tedavi seçeneği ise histerektomidir. Genellikle şiddetli rahim sarkması vakalarında tercih edilen bir yöntemdir. Histerektomi (kapalı rahim ameliyatı) işleminde, vajinal veya laparoskopik cerrahi yöntemleri kullanılarak rahim vücuttan çıkartılır.

    Antalya rahim sarkması tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına ve benzer etmenlere göre değişebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button