Miyom Tedavisi Antalya

    Miyom tedavisi Antalya, myometrium isimli rahim tabakasındaki kas dokusunun kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle oluşan kitleleri tedavi etmek için yapılır. Rahim, hormon değişimlerinden direkt olarak etkilenen bir organdır. Kadınların doğurganlığı için oldukça önemli olan bu organ, üç katmandan meydana gelmektedir. Bu katmanlardan biri de myometrium tabakasıdır. Kas dokusundan meydana gelen bu katmanda, gerek hormonal değişimler gerekse de genetik etmenlerin etkisi ile miyom adı verilen, iyi huylu kitleler meydana gelebilir.

    Yazımızın devamında ‘’Miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Miyom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahimde miyom belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Miyom tedavisi sonrası hamile kalınır mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya miyom tedavisi, miyom belirtileri ve ameliyatsız miyom tedavisi yöntemleri hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Miyom Nedir?

    Miyom, rahmin kas dokusundan meydana gelen katmanında oluşan, iyi huylu ve genellikle belirti vermeyen bir kisttir. Rahim uru olarak da bilinen miyomlar çoğu zaman belirti vermedikleri için genellikle rutin kontroller sırasında, tesadüfen fark edilirler. Bu da hastaların miyomlar nedeniyle korkmasına neden olabilir. Miyomlar bulundukları bölgeye, sayılarına ve büyüklüklerine göre karın bölgesinde basınç hissine yol açabilir, adet dönemlerinin normalden daha şiddetli geçmesine sebep olabilir. Aynı zamanda spermlerin yumurta hücrelerini döllemesini önleyerek kısırlık sorununa yol açabilirler.

    Miyom Neden Olur?

    Miyomların oluşumunda rol oynayan pek çok etmen vardır. Bunların başında da hormon değişimleri gelmektedir. Myometrium tabakası, her ne kadar endometrium (rahim duvarı) kadar olmasa bile hormon dengesizliğinden olumsuz etkilenebilir. Bu da miyom oluşumuna neden olabilir. Miyomların ortaya çıkmasında genetik etmenlerin de rolü vardır. Bu yüzden annesinde miyom olanlar, kız kardeşinde miyom olanlar vb. kişiler miyomlar konusunda daha büyük bir risk altındadır.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Myom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Cinsel birliktelik sırasında ağrı.
    • Adet kanamalarının normalden daha yoğun ve şiddetli olması.
    • Adet sancılarının normalden daha şiddetli olması.
    • Karın bölgesinde şişlik, ağrı ve basınç artışı hissi.
    • Kabızlık.
    • Sık idrara çıkma.
    • Gebe kalmada güçlük yani infertilite (kısırlık)

    Rahimde miyom belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bazı kadınların rahminde, kendileri hiçbir belirti deneyimlemeseler de miyom bulunabilir. Belirti vermeyen miyomların teşhisi genellikle geç ve tesadüfen yapılan jinekolojik muayenelerde gerçekleşir.

    Miyom Kimlerde Görülür?

    Genetik faktörler, tartışmasız bir şekilde miyom oluşumunda büyük bir rol oynamaktadır. Bu yüzden özellikle de yakın aile bireylerinde miyom bulunan kişiler miyomlar konusunda ciddi bir risk altında olabilirler. Bu yüzden de düzenli kontrollerini aksatmamaları önemlidir.

    Miyom Adet Düzensizliği Yapar Mı?

    Miyomlar adet düzeni ile ilgili şu sorunlara yol açabilir:

    • Adet düzensizliği. Miyomlar adet kanamasının gecikmesine veya erken meydana gelmesine, dolayısıyla da hastanın daha sık adet olmasına neden olabilir.
    • Adet kanamasında artış. Miyomlar adet kanamasının fazla olması gibi sorunlara neden olabilir.
    • Miyomlar ayrıca, nadiren de olsa iki adet kanaması arasında anormal kanamalara neden olabilir.

    Miyomlar, bulundukları noktaya, sayılarına ve büyüklüklerine göre adet düzeni ile alakalı belirtilen sorunlara neden olabilir.

    Miyomlar Kısırlık Yapar Mı?

    Miyomlar, konumları ve büyüklükleri nedeniyle sperm hücrelerinin yumurta hücrelerine ulaşmasını engelleyerek gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu da fiili olarak kısırlık sorunun meydana gelmesiyle sonuçlanabilir.

    Miyom Ağrı Yapar Mı? Miyom Ağrısı Nasıl Geçer?

    En yaygın miyom belirtisi adet döneminin normalden daha ağrılı geçmesidir. Bununla birlikte adet dönemi dışında da büyük miyomlar, alt karın bölgesinde basınç ve ağrı hissine yol açabilirler.

    Miyom Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?

    Miyomların bitkisel tedavisi için bazı hastalar bitkisel çay, bitki kürü veya şifalı olduğu iddia edilen çeşitli bitkiler kullanabilmektedir. Ancak bunların işe yaradığına yönelik hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine bu gibi ‘’miyomlar için bitkisel çözüm’’ adı altında pazarlanan ek gıdalar, bitki kürleri vb. alternatif ‘’ilaçlar’’ alerjilere, karaciğer yetmezliğine ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden kesin miyom tedavisi için yalnızca bir jinekoloji hekimi ile görüşülmelidir.

    Miyom Kendiliğinden Geçer Mi?

    Miyomlar kendiliğinden düşmez veya yok olmazlar. Zamanla küçülmeleri mümkün olsa da bu yok olmaları sık karşılaşılan bir durum değildir. Bu yüzden hastalar, gerektiğinde miyomlar için mutlaka bir jinekolog ile görüşmelidir.

    Miyom Teşhisi Nasıl Konur?

    Miyomlar, jinekolojik muayeneye eşlik eden ultrason çekimleri vb. görüntüleme uygulamaları ile tespit edilebilirler. Böylece sayıları, konumları ve büyüklükleri belirlenebilir. Elde edilen bilgilere göre de kişiye özel tedaviler hazırlanabilir.

    Miyom Tedavisi Sonrası Gebe Kalınabilir Mi?

    Miyom tedavisi olan bireyler, infertiliteye neden olan başka bir sağlık sorununa sahip değillerse güvenli bir şekilde gebe kalabilir ve doğum yapabilirler.

    Miyom Tedavisi İlaçla Olur Mu?

    Miyom tedavisinde kullanılan ilaçlar, miyomların büyümesini ve yeni miyom oluşumunu önleyebilir. Aynı şekilde miyomlar nedeniyle deneyimlenen ağrı ve adet düzensizliği gibi şikayetleri giderebilir. Ancak miyomlar, ilaçlarla yok edilemezler. Yalnızca cerrahi ile alınabilirler.

    Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Miyom tedavisi iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan ilki ilaçlı miyom tedavisi veya ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinir. Bu tedavide, hastanın şikayetlerini azaltmak, adetini düzene sokmak ve miyomların daha fazla büyümesini önlemek için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Diğer miyom tedavisi türü ise ameliyatlı miyom tedavisi veya miyom cerrahisi olarak bilinir. Miyom cerrahisinde, açık (abdominal), kapalı (laparoskopik) veya vajinal (histeroskopik) cerrahi tekniklere başvurulabilir.

    Miyom Tedavi Sonrası Tekrarlar Mı?

    Miyomlar, tedavi sonrasında tekrarlayabilirler. Ancak tekrarlama riski, miyomların hangi yöntemle tedavi edildiğine, bireyin yaşına vb. etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Antalya miyom tedavisi fiyatları, tedavi sırasında kullanılan myom tedavisi yöntemleri, doktorun tecrübesi ve benzer etmenlere göre değişebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button