Miyom Ameliyatı Antalya
Miyom ameliyatı Antalya, kadınların rahminde ortaya çıkan ve miyom adı verilen iyi huylu tümörlerin vücut dışına çıkarılması için yapılan cerrahi operasyondur. Miyomlar rahmin farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Miyom çok sık karşılaşılan bir sağlık problemidir ve üreme çağındaki kadınların yaklaşık %50’sinde görülmektedir. Miyomlar genellikle kansere yol açmaz, fakat çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceklerinden tedavi edilmeleri gereklidir.
Yazımızın devamında ‘’Laparoskopik miyom ameliyatının avantajları nelerdir?’’, ‘’Laparoskopik miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Histeroskopiyle miyom ameliyatı nasıl olur?’’ ve ‘’Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya miyom ameliyatı, miyom ameliyatı teknikleri ve miyom ameliyatı riskleri hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Miyom Ameliyatı (Myomektomi) Nedir?
Miyom ameliyatı (myomektomi) rahimdeki miyomların açık veya kapalı ameliyat teknikleri ile vücuttan çıkarılması işlemidir. Miyom ameliyatının hangi teknikle gerçekleştirileceği, miyomların boyutları ve konumlarına bağlı olarak belirlenmektedir. Miyom ameliyatı ile, medikal tedavinin yetersiz kaldığı, miyomların sayıca çok ve büyük olduğu durumlarda, miyom tedavisi gerçekleştirilebilir.
Miyom Nedir?
Miyomlar, rahmin iç kısmında, yüzeyinde veya rahim duvarında ortaya çıkabilen, kanser riski taşımayan kitlelerdir. Myometrium adı verilen rahim (uterus) kası üzerinde oluşan bu tümörlerin kansere dönüşme ihtimalleri çok düşüktür. Miyomların oluşum sebepleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Vücutta salgılanan östrojen hormonu miktarına ve çeşitli genetik-moleküler değişikliklere bağlı olarak, rahimdeki miyomların miktarı ve büyüklükleri değişebilir.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyomlar rahimde bulundukları bölgeye göre 4 farklı şekilde isimlendirilmektedir. Bu sınıflandırmaya göre miyom çeşitleri şunlardır:
- Rahmin dışında gelişen subseröz miyomlar (Bu miyomlar rahim duvarından dışarıya doğru büyümektedir)
- Myometrium kası üzerinde gelişen intramural miyomlar (Fazla büyümeleri halinde dev miyom olarak isimlendirilir)
- Rahme bir sap yardımıyla tutunan ve bu şekilde gelişen pediküllü miyomlar (İntramural olmaları halinde rahim içine, subsezoral olmaları halinde ise rahmin dışına doğru gelişim gösterirler)
- Rahim iç tabakasında gelişen submukozal miyomlar (Bu miyomlar adet dönemlerinde ağır kanamalara sebep olur, gebe kalmayı güçleştirebilir ve erken doğum riskini arttırır)
Miyom Neden Olur?
Miyomlar, myometrium tabakasını meydana getiren kas dokusunun, hormonlar ve genetik etmenlerin etkisi ise anormal bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar bulundukları rahim bölgesine, boyutlarına ve miktarlarına bağlı olarak vücutta çeşitli şikayetlere sebep olabilirler. Miyomların çok küçük olduğu durumlarda veya kişinin menopoz dönemine yaklaştığı zaman aralığında miyomlar belirti vermeyebilir. Kişilerde sıklıkla gözlenen miyom belirtileri şunlardır:
- Uzun süren adet kanamaları.
- Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yaşanabilen problemler.
- Adet kanamasının fazla miktarda olması ve pıhtı içermesi.
- Karında ağrı ve kramp şikayetleri.
- Adet dönemleri arasında yaşanan vajinal kanamalar.
- Karın bölgesinde şişkinlik ve baskı.
Görülebileceği üzere miyom belirtilerinin önemli bir kısmı adet düzensizliği sorunu ile ilişkilidir.
Miyom Ameliyatı Olan Hamile Kalabilir Mi?
Miyom ameliyatı olan kadınlar, herhangi bir infertilite problemine sahip değillerse ve operasyon sürecinde beklenmedik bir komplikasyon gelişmemişse hamile kalabilirler. Ancak miyom ameliyatı sonrası gebelik denemeleri için mutlaka birkaç ay beklenmelidir.
Miyom Ameliyatı Olan Normal Doğum Yapabilir Mi?
Miyom ameliyatı yaptıranlar normal doğum yapabilirler. Miyom ameliyatı, bireyin normal doğum yapma yetisine zarar vermez. Miyom ameliyatı yaptıranlar sezaryen doğum yapmak zorunda değildir.
Miyom Ameliyatı Olanların Yorumları Nasıldır?
Miyom ameliyatı yaptıranların yorumları şu yöndedir:
- Miyom ameliyatı olanlar, operasyondan sonra birkaç gün boyunca ağrı deneyimlediklerinden, bu ağrının sonradan kendiliğinden geçtiğinden bahsetmektedir.
- Miyom ameliyatı yaptıranlar, ameliyat sonrasında özellikle de ilk birkaç gün için yatarak dinlenmeyi tavsiye etmektedir.
- Miyom ameliyatı geçirenler, genel anestezi sayesinde ameliyat sırasında hiç ağrı hissetmediklerini dile getirmektedir.
Miyom ameliyatı geçirenlerin yorumları bu şekilde özetlenebilir.
Miyom Ameliyatı Hangi Yöntemlerle Yapılabilir?
Miyom ameliyatı şu gibi tekniklerle yapılabilir:
- Açık (Abdominal) cerrahi teknikler.
- Kapalı cerrahi teknikler (Laparoskopi ve histeroskopi)
Kapalı cerrahi teknikler yani laparoskopik miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı, açık tekniklerle yapılan operasyonlara kıyasla daha avantajlıdır. Çünkü iyileşme süreçleri daha hızlıdır ve daha az risk barındırırlar.
Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Açık miyom ameliyatı ve kapalı miyom ameliyatı genelde 60-90 dakika içinde tamamlanmış olur. Histeroskopik miyom ameliyatı daha hızlıdır ve genelde yarım saat içerisinde tamamlanır.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle yapılan, dokuya verilen hasarın minimize edildiği ameliyat yöntemleri laparoskopik myomektomi ve histeroskopik myomektomi olarak ikiye ayrılmaktadır.
- Laparoskopik Myomektomi (Kapalı Miyom Ameliyatı) işleminde, miyomlar kapalı cerrahi yöntemleriyle vücuttan çıkarılır. Bu yöntemde hastanın karın bölgesinde 2 veya 3 adet kesi açılır. Bu kesilerin boyutları yaklaşık 0.5-1 cm arasındadır. Miyomun bulunduğu bölgeye, bu kesilerden girilerek kameralar ve cerrahi ekipmanlar yerleştirilir. Kameralar ile rahim içi görüntülenerek miyomun bulunduğu nokta tespit edilir ve cerrahi aletler kullanılarak miyomlar bu bölgeden çıkartılır. Bu yöntem rahmin dışında veya duvarında gelişen miyomların alınması için kullanılabilir.
- Histeroskopik Myomektomi (Histeroskopik Miyom Ameliyatı) yöntemi, rahim içindeki miyomların alınmasında kullanılan yöntemdir. Bu işlemde cerrahi aletler ve kamera, vajina içerisinden konumlandırılır.
Yukarıda sayılan minimal invaziv cerrahi yöntemleri sayesinde miyom ameliyatları risksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Karın bölgesinde açılan kesi boyutları açık ameliyat yöntemlerine göre çok daha küçük olduğundan, bu yöntemlerde enfeksiyon riski de en aza indirilmektedir. Bunlarla birlikte, ameliyat sonrası hastanın iyileşme süresi de kısaltılmış durumdadır.
Bununla birlikte karın bölgesine uygulanan, görece büyük cerrahi kesiler ile yapılan açık miyom ameliyatının iyileşme süreci daha uzundur.
Antalya miyom ameliyatı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.