Menopoz Tedavisi Antalya
Menopoz tedavisi Antalya, menopoz döneminde meydana gelen hormon dengesizliğini ve buna bağlı gelişen sorunları gidermek için yapılır. Rahmin her iki tarafında da birer adet yumurtalık bulunur. Bu yumurtalıkların içerisinde ise sayısı yüzbinleri bulan olgunlaşmamış yumurta hücreleri (yumurtalık rezervi) yer alır. Bu hücrelerin bir kısmı, ergenliğe girilmesi ile birlikte her ay olgunlaşır ve salınırlar. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda, kalınlaşan endometriumun yıkılması sonucu ortaya çıkan doku ve kanla birlikte, adet kanaması olarak vücuttan atılırlar. Menopoz dönemine yaklaşırken, bu yumurta hücrelerinin sayısında ciddi azalma meydana gelir. Bu hücrelerin tükenmesi ile birlikte yumurtalıklar temel işlevlerini kaybeder, birey menopoza girer ve yumurtlama sürecinde aktif rol oynayan hormonların konsantrasyonlarında azalma meydana gelir. Elbette bu durum hastanın genel sağlığını da etkiler.
Yazımızın devamında ‘’Menopoz tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Menopoz tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Menopoz tedavisi sonrası belirtiler tekrarlar mı?’’ ve ‘’Menopoz belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya menopoz tedavisi, hormon replasman tedavisi ve menopoz süreci ile alakalı merak ettikleriniz için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz süreci, kadınlarda yaş alımının sonucunda, vücuttaki östrojen hormonu miktarının azalmasına bağlı olarak yumurtalıkların aktivitesinin azalması ve kadının doğurganlığını kaybetmesiyle sonuçlanan doğal bir süreçtir. Azalan östrojen miktarı sebebiyle, ateş basması, duygusal dengesizlik, sık idrara çıkma ve kilo alımı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu 3 farklı döneme ayırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre bu 3 dönem şu şekildedir:
- Pre-menopoz: Bu dönemde, menopozun ilk belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Pre-menopoz döneminin süresi ise kişiden kişiye değişmektedir. Bazı durumlarda belirtiler sadece 1-2 ay süreyle görülürken, bazı durumlarda ise yıllarca devam edebilir. Pre-menopoz dönemi genellikle adet düzensizliği ile başlar, sonrasında ise depresif ruh hali, uykusuzluk ve terleme gibi belirtiler görülebilir.
- Menopoz: Doğurganlığın sona ererek, adet döngüsünün tamamen kesildiği dönemdir.
- Post-menopoz: Menopozdan sonraki dönemdir. Bu dönemde, adet kanaması görülmez. Menopoz döneminde görülen belirtiler 2 yıl boyunca devam edebilir fakat belirtilerin şiddeti her geçen gün azalacaktır. Kadının post-menopoz döneminde sayılabilmesi için 12 ay süresince adet görmemesi gerekmektedir. 12 aylık süreyi tamamlayan bir kişi, menopozun sonucu olan vücudundaki tüm değişikliklere uyum sağlamış durumdadır.
Erken Menopoz Nedir?
Tipik menopoz belirtileri 45 yaşın altındaki kadınlarda görülüyorsa bu durum erken menopoz kabul edilir ve kişinin tedavi edilmesi gerekir. Erken menopoza sebep olan faktörler arasında otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, radyoterapi, kemoterapi, çevresel etkenler, kürtaj ve düşük, sık gebelik, obezite, hipotiroidizm ve sebebi henüz bilinmeyen bazı durumlar bulunmaktadır.
Cerrahi Menopoz Nedir?
Normal adet döngüsü devam ederken yumurtalıkları cerrahi olarak çıkarılan bir kişide östrojen üretimi durur ve dolayısıyla da birey menopoza girer. Bu durumda artık adet görülmeyeceği için bu işlem cerrahi menopoz olarak adlandırılır.
Menopoz Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?
Menopoz belirtileri, premenopoz dönemi kapsamında, menopoza girmeden aylar öncesinde başlayabilmektedir. Yani 45 yaşında menopoza giren bir kadın, menopoz belirtilerini 43-44 yaşlarında hissetmeye başlayabilir.
Menopoz Belirtileri Ne Zaman Biter?
Menopoz belirtileri, genellikle ilk belirtiler deneyimlendikten 2-4 yıl sonra son bulur. Daha sonra ise hasta post-menopoz dönemine giriş yapar.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Adet düzensizliği ve kanama miktarlarındaki azalma, menopozun ilk belirtileri arasındadır. Menopoza giriş sürecinde, adet kanamalarının hem sıklığı hem de miktarı azalmaktadır. Bu süreçte yaşanan düzensizlikler her kadında farklı olmaktadır.
Sık görülen menopoz belirtileri şunlardır:
- Sık sık terleme.
- Adet düzensizliği.
- Yumurta rezervlerinde azalma.
- Uykusuzluk.
- Duygusal dengesizlik.
- Ateş basması.
- Depresif duygular.
- İştah artışına bağlı kilo alımı, yavaş metabolizma.
- Konsantrasyon problemleri.
- Vajinal kuruluk.
- Unutkanlık ve dikkatsizlik.
- Göğüslerin küçülmesi.
- Cinsel isteksizlik.
- Yorgunluk.
Menopoz belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Menopoz Rahim Duvarı Kalınlaşmasına Yol Açar Mı?
Rahim duvarının kalınlaşması ve incelmesi; östrojen ve progesteron adı verilen kadınlık hormonları ile ilişkilidir. Menopoz döneminde bu hormonların dengesinde ciddi bir değişim meydana gelir. Bu da rahim duvarının anormal bir şekilde kalınlaşmasına yol açabilir.
Menopoz Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?
Menopoz döneminde şu gibi hastalıkların gelişim riski artar:
- Kemik erimesi.
- Rahim sarkması.
- Rahim duvarı kalınlaşması.
- Karaciğer hastalıkları.
- Bağışıklık sistemi hastalıkları.
- Uyku apnesi.
- Çeşitli kalp ve damar hastalıkları.
- Reflü.
- Anksiyete ve depresyon.
Menopoza bağlı gelişebilecek sağlık sorunları bu şekilde özetlenebilir.
Menopoz Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Menopoz tedavisi kapsamında yapılan hormon replasman tedavisi, hastanın şikayetleri devam ettiği sürece sürdürülebilir. G Noktası büyütme ve O-shot gibi cinsel yaşam sorunları için yapılan uygulamalar ise 15 dakika gibi kısa sürelerde tamamlanırlar.
Menopoz Tedavisi Sonrası Belirtiler Tekrarlar Mı?
Menopoz tedavisi sonrasında, bazı hastalarda menopoz belirtilerinin tekrarlaması mümkündür. Bu durumda, doktor ile görüşülerek tedavi sürecine yeniden başlanabilir veya farklı tedavi yaklaşımları denenebilir.
Menopoz Tedavisi Nasıl Olur?
Menopoz bir hastalık değil, kadınların yaşaması gereken doğal bir süreçtir. Dolayısıyla, erken menopoz söz konusu olmadıkça menopoz için herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Ancak menopoz sürecinde yaşanan şikayetlerin hafifletilebilmesi ve kişinin bu süreci konforlu atlatabilmesi amacıyla farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu tedavi seçenekleri aşağıda sıralanmıştır:
- Hormon Replasman Tedavisi: Kişinin ihtiyacına göre dışarıdan sadece östrojen hormonu veya östrojen ve progesteron hormonları birlikte verilebilir. Hormon takviyesi, tablet şeklinde her gün oral yolla alınabileceği gibi, cilt üzerine yapıştırılan yama formunda da sağlanabilir.
- Vajinal Östrojen: Krem, tablet veya ring formundaki vajinal östrojen, direkt vajene uygulanır. Bu sayede çeşitli idrar yolu problemleri, vajinal kuruluk ve cinsel ilişki sırasında yaşanabilen problemler azaltılabilir.
- Düşük Doz Antidepresanlar: Menopoz sürecinde yaşanan ateş basmalarını engellemek için selektif serotonin reuptake inhibitörlerine (SSRI) başvurulmaktadır. Östrojen takviyesi alamayan kadınlarda duygusal dengesizlik probleminin giderilmesi aşamasında da başvurulan bir yöntemdir.
- Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi: Artan kemik hastalığı riskini en aza indirmek için kalsiyum ve D vitamini takviyelerine başvurulabilir. Kemik erimesinin görüldüğü hastalarda ise kırık ihtimalini azaltmak için bifosfanat ilaçları kullanılır.
Menopoz tedavisi kapsamında; başta vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve orgazm olamama gibi problemler için ameliyatsız genital gençleştirme işlemlerine de başvurulabilir. Bunlar arasında G Noktası Büyütme ve O-Shot uygulamaları yer almaktadır.
Antalya menopoz tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemlerle yapıldığına ve benzer etmenlere göre değişebilir.