Kapalı Rahim Ameliyatı Antalya

    Kapalı rahim ameliyatı Antalya, (laparoskopik histerektomi), rahmin kapalı ameliyat teknikleri ile alınması işlemidir. Rahim alma operasyonu histerektomi adıyla da bilinmekte olup, abdominal, vajinal veya laparoskopik yollarla gerçekleştirilebilir. Histerektomi, kadınlarda sıklıkla uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Rahim alma işleminin kapalı yöntemlerle gerçekleştirilmesi, çok daha güvenli ve kısa süreli operasyonlara olanak sağlamaktadır. Operasyon sonrası iyileşme süresi çok kısa olduğundan, hastanın günlük yaşamı olumsuz etkilenmez.

    Yazımızın devamında ‘’Kapalı rahim ameliyatı nedir?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kapalı rahim ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya kapalı rahim ameliyatı, ameliyat sonrası süreç merak ettiğiniz diğer konular hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?

    Laparoskopik, yani kapalı ameliyat yöntemleri ile rahmin alınması işlemi, kapalı rahim ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Laparoskopi, farklı hastalıkların tedavisinde de uygulanabilen kapalı ameliyat tekniklerinden biridir. Laparoskopi işleminde, 0.5-1 cm’lik, fazla derin olmayan kesiler ile hastanın karın bölgesine ulaşılır. Özellikle üroloji ve jinekoloji alanlarında, çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ucunda kamera bulunan laparoskop cihazları, karın bölgesindeki kesilerden hastanın vücuduna yerleştirilir. Bu sayede, hastalığın geliştiği bölge net olarak gözlemlenebilmekte ve gerekli tedavi uygulanabilmektedir.

    Laparoskopi uygulaması sıklıkla rahmin alınması (histerektomi), yumurtalık kistlerinin alınması, miyomların alınması (myomektomi) gibi işlemler için tercih edilmektedir.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?

    Rahimde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar sonucunda rahmin alınması gerekebilir. Bu durumda rahim, histerektomi adı verilen kapalı rahim ameliyatı teknikleri kullanılarak vücut dışına çıkarılır. Çoğunlukla aşağıdaki rahatsızlıkların varlığı durumunda histerektomi operasyonuna başvurulur:

    • Rahim ve yumurtalık kanseri, kanser öncesi lezyon oluşumu, iyi huylu tümör gelişimi veya rahimde miyom oluşumu
    • Rahim sarkması, rahimde yırtık oluşması
    • Şiddetli kasık ağrısı veya adet dönemlerinde yaşanan yoğun ağrı
    • Endometriozis
    • Doğum sonrası geçmeyen kanama, düzensiz adet kanamaları
    • Doğum sırasında yaşanabilen problemler

    Rahim alma ameliyatı 3 farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlar abdominal, vajinal veya kapalı yöntemlerdir. Abdominal rahim alma tekniği, vajinal tekniklere göre daha komplike bir ameliyattır ve dolayısıyla risk faktörü yüksektir. Abdominal histerektomi, karında açılan kesiden girilerek rahmin çıkartılması ameliyatıdır. Bu ameliyatta cerrahi kesiler kullanıldığı için, ameliyat sonrası karın bölgesinde yara izi kalmaktadır. Vajinal yoldan yapılan rahim alma operasyonu sırasında ise vajenin iç kısmında bir kesi açılır ve rahim buradan dışarıya çıkartılır. Vajinal ve abdominal rahim alma ameliyatları açık yöntemle yapılan ameliyatlardır. Son dönemde tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde, bu iki yönteme alternatif olarak kapalı rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi, robotik histerektomi) uygulanmaya başlanmıştır. Kapalı rahim ameliyatı tekniğinde doku hasarı minimize edilmektedir. Bu sebeple, eğer hastanın durumu uygunsa, rahim alma ameliyatında öncelikli olarak kapalı ameliyat tekniği tercih edilmektedir.

    Histerektomi operasyonu, alınacak doku ve organ farklılıklarına göre 3 farklı şekilde yapılabilir. Histerektomi ameliyatı çeşitleri şunlardır:

    1. Rahmin boyun ile birlikte, tümüyle alındığı, total histerektomi
    2. Rahmin, yumurtalıklar veya fallop tüpleri gibi diğer üreme organlarıyla birlikte alındığı, total histerektomi ve bilateral salpingoooforektomi
    3. Jinekolojik kanserler nedeniyle rahmin ve çevre dokularının alındığı, radikal histerektomi

    Histerektomi ameliyatı türleri bu şekilde sıralanabilir.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

    Kapalı rahim ameliyatları yaklaşık 30-60 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak operasyonun gerekliliklerine göre, rahmin yanında başka organların da alınması söz konusuysa bu süre değişiklik gösterebilir. Rahim ile birlikte başka organların da alınması gerekiyorsa, ameliyat süresi uzayabilir.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Ameliyat, anestezi altında gerçekleştirileceği için, hasta ameliyattan 12 saat önce su içmeyi ve yemek yemeyi bırakmalıdır. Kapalı rahim ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyondur. Ameliyat edilecek bölgenin net olarak gözlemlenebilmesi için, hastanın karın bölgesi, içine karbondioksit gazı verilerek şişirilir. Diğer laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi, hastanın karın bölgesinde 0.5 cm’lik küçük kesiler açılır. Bu kesiler sayesinde, cerrahi aletler ve laparoskoplar ameliyat edilecek bölgeye yerleştirilir. Laparoskop cihazlarının ucunda bulunan ışıklı kameralar sayesinde rahmin içi net olarak görüntülenir. Bu görüntülerin yönlendirmesiyle ve laparoskopik kollar sayesinde rahim alma ameliyatı gerçekleşir. Her ne kadar histerektomi rahim alma operasyonu olarak bilinse de gerekli görülen durumlarda yumurtalıklar da bu ameliyat ile alınabilir.  Karın bölgesinde açılmış olan küçük kesilere dikiş atılmasıyla birlikte ameliyat tamamlanır.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Açık ameliyatlarda uygulanan büyük kesilerin aksine, kapalı rahim ameliyatında uygulanan küçük boyutlu kesiler sayesinde hastaların iyileşme süreci önemli ölçüde kısalmıştır. Laparoskopik ameliyatlardan sonrası, genellikle hastalar açısından konforludur. Ameliyat sonrası, hastalar 1-2 saat içinde yürümeye ve yemek yemeye başlarlar. Hastalar çoğunlukla, ameliyatın olduğu gün veya 1 gün sonrasında taburcu edilmektedirler.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Süreç

    Kapalı rahim ameliyatında kişinin rahmi alındığı için, sonrasında gebe kalınması mümkün değildir. Ameliyattan sonra hastada kısa bir süreliğine lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Fakat sonrasında herhangi bir adet kanaması görülmeyecektir. Eğer ameliyatta yumurtalıklar da alındıysa, kişide menopoz belirtileri görülür ve hormon tedavisine başlanabilir. Yumurtalıkların alınmadığı durumlarda, hastalarda ameliyata bağlı olarak herhangi bir psikolojik rahatsızlık veya cinsellik ile ilgili problemler görülmez. Kapalı rahim ameliyatı sonrasında, doktorun belirleyeceği süre tamamlandıktan sonra kişi cinsel hayatına devam edebilir. Karın bölgesindeki kesilere atılan dikişler genellikle kendiliğinden erir. Bu yüzden dikişlerin alınmasına gerek yoktur ve kesi boyutları çok küçük olduğu için vücutta büyük bir iz kalması söz konusu değildir.

    Antalya kapalı rahim ameliyatı fiyatları, ameliyat sürecinin detaylarına, hastane yatış süresine ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button