Kapalı Polip Ameliyatı Antalya
Kapalı polip ameliyatı Antalya, vücutta çeşitli yerlerde gelişebilen poliplerin cerrahi kesi olmaksızın vücuttan çıkartılması işlemidir. Poliplerin vücutta en sık görüldüğü organların başında rahim gelse de polip gelişimi safra kesesi, bağırsak ve ses telleri gibi bölgelerde de görülebilir. Polipler iyi huylu tümörlerdir ve çoğu kez belirti vermeden gelişirler. Poliplerin, büyük boyutlarda olmaları, kanser riski taşımaları veya gebeliğe engel teşkil etmeleri durumlarında tedavi edilmeleri gerekir. Fakat poliplerin büyük bir kısmı, ameliyata gerek olmaksızın doktor kontrolünde takip edilir. Polip ameliyatları genellikle cerrahi kesi olmaksızın yapılan kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Rahimdeki poliplerin vücut dışına çıkartılması işleminde histeroskopi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır.
Yazımızın devamında ‘’Kapalı polip ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı polip ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ ve ‘’Kapalı polip ameliyatı ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya kapalı polip ameliyatı, rahimde polip belirtileri ve benzer konular hakkında bilgi almak için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
Polip Nedir?
Polip, kansere dönüşme riski çok az olan, iyi huylu bir tümör çeşididir. Vücutta genellikle rahim, rahim ağzı, bağırsak, safra kesesi gibi bölgelerde bulunur. Çoğunlukla hiçbir belirti vermez. Küçük boyutlu polipler genellikle hiçbir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir fakat büyük boyutlu polipler kişinin genel sağlık durumunu tehdit edici bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Özellikle rahimde büyük boyutlu poliplerin bulunması, kişinin gebe kalmasına engel olabilir. Ayrıca bu tür polipler düzensiz kanamalara da sebep olabilir. Çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da bazı polipler kansere dönüşme riski taşıyabilir. Bu tür poliplerin cerrahi yöntemlerle vücuttan çıkartılması gerekmektedir.
Polipler geliştikleri organa, boyutlarına ve yoğunluklarına bağlı olarak vücutta değişik belirtilerle kendini gösterebilir. Safra kesesindeki polipler karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlere sebep olurken, bağırsaktaki polipler sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir.
Endometrial Polip ve Servikal Polip
Rahimdeki polipler endometrial polip, rahim ağzında bulunan polipler ise servikal polip olarak adlandırılır. Servikal polipler, diğer polip türleriyle aynı özellikleri taşımaktadır ve genellikle iyi huylu tümörlerdir. Fakat bu poliplerin rahim içinde büyümesi gebelik ile ilgili bazı sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir. Nadiren de olsa servikal poliplerin kansere dönüşme riski de mevcuttur.
Rahim Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?
Diğer polip türleri gibi rahim polipleri de gelişme aşamasındayken genellikle hiçbir belirti vermezler. Bu sebeple, rahimde polip tanısı, yaygın olarak başka rahatsızlıklar için yapılan tetkikler sonucunda konur. Vücutta bazı şikayetlere neden olabilen rahim polipleri ise ultrason muayenesi ile kolayca tespit edilebilir. Poliplerin teşhis edilebilmesi için, ultrason dışında aşağıdaki yöntemlerden de yararlanılabilir:
- Rahim filmi (HSG).
- MR.
- Histeroskopi.
- Serum ile rahim incelemesi (SİS).
Rahim polipi teşhisinde bu gibi uygulamalara başvurulabilir.
Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?
Büyük boyutlardaki endometrial poliplerin veya hastada belirli şikayetlere yol açan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren poliplerin cerrahi müdahale ile çıkartılması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu ameliyat için uygunsa ve polip boyutları istenen sınırlardaysa, ameliyat için histeroskopik yöntem tercih edilir. Özellikle rahim ve rahim ağzında bulunan poliplerin aşağıdaki rahatsızlıklara yol açmaları durumunda cerrahi tedaviye başvurulur:
- Kısırlık.
- Ağrılı cinsel ilişki.
- Düzensiz adet kanaması.
- Düşükler.
Rahim polipi belirtileri, poliplerin konumuna ve sayısına göre kişiden kişiye değişebilir.
Rahim Polipleri Gebeliğe Engel Midir?
Polipler rahmin farklı bölgelerinde, farklı yoğunlukta bulunabilirler. Poliplerin gelişim gösterdikleri bölgeye ve miktarlarına göre, hastada sebep oldukları şikayetler de değişebilir. Polipler düzensiz kanamalara sebebiyet vererek, embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek veya döllenmeye uygun ortam şartlarında bozulmalara sebep olarak gebeliğe engel teşkil edebilirler.
Kapalı Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kapalı polip ameliyatı, histeroskopi ile yapıldığı takdirde 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Laparoskopik yöntemle polip ameliyatı ise biraz daha uzun sürebilmektedir.
Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim (uterus) bölgesinde gerçekleştirilecek olan cerrahi işlemlerde genellikle laparoskopik ve histeroskopik yöntemler tercih edilmektedir. Açık ameliyat ile kıyaslandığında, bu yöntemlerde derin ameliyat kesilerine gerek duyulmadığı için, kapalı cerrahi uygulamaları nispeten daha güvenli ameliyat yöntemleri olarak kabul edilirler. Bir tür kapalı ameliyat tekniği olan histeroskopi işlemi ile rahim içi yapışıklığı tedavisi, miyom ve polip ameliyatları gerçekleştirilebilir.
Ağrı eşiği düşük hastaların operasyon sırasında acı hissetmemesi için, işlem öncesinde anestezi veya ağrı kesici ilaç uygulaması yapılır.
Histeroskopi sırasında, üzerinde mercek olan bir cihaz vajina girişinden rahme yerleştirilir. Bu sayede, rahim içinin detaylı görüntüsü elde edilir ve cihazın ucunda bulunan kesici/yakıcı uç sayesinde polipler vücuttan çıkartılır.
Kapalı Polip Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Histeroskopi kapalı ameliyat tekniklerinden biri olduğu için, bu yöntemde enfeksiyon riski çok düşüktür. İşlemden birkaç saat sonra hastalar taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası, 2-3 gün süreyle lekelenme şeklinde vajinal kanama görülebilir. Bazı kişilerde ise kasıklarda hafif bir ağrı olabilir.
Kapalı Polip Ameliyatı Sonrası Cinsellik ve Hamilelik
Rahim içinde bulunan polipler kişinin yaşam kalitesini düşürmekte ve gebe kalmayı zorlaştırabilmektedir. Kapalı polip ameliyatı ile polipler vücuttan çıkarıldıktan sonra, kişideki düzensiz adet kanamaları sona ermekte, cinsel ilişki sırasında görülen ağrılar kaybolmakta, düşük ve gebe kalamama gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır. Polip ameliyatından 10 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Polipler alındıktan sonra gebe kalmak için ise, gerçekleştirilen işlem dikkate alınarak belirli bir süre beklenmesi söz konusu olabilir.
Antalya kapalı polip ameliyatı fiyatları, ameliyatın detaylarına, hastane yatış süresine ve benzer etmenlere göre değişebilir.