HPV Tedavisi Antalya

    HPV tedavisi Antalya, HPV’ye bağlı gelişebilecek kanser riskini önlemek, prekanseröz lezyonları tespit etmek ve bu lezyonlara müdahale etmek için yapılır. Aynı zamanda HPV kaynaklı gelişen genital siğillerin tedavisi de HPV tedavisi kapsamında değerlendirilebilir.

    Yazımızın devamında ‘’HPV ne zaman belirti gösterir?’’, ‘’HPV çocuğa bulaşır mı?’’, ‘’HPV’si olanlar doğum yapabilir mi?’’ ve ‘’HPV vücuttan ne zaman temizlenir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya HPV tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    HPV Nedir?

    HPV, yüzlerce farklı türü olan, çeşitli kanserlerin gelişim riskini arttırabilen veya genital siğillere neden olabilen bir virüs ailesidir. HPV 16 ve HPV 18 rahim ağzı kanseri riskini arttırırken, HPV 6 ve HPV 11 ise genital siğillere yol açan HPV türlerindendir.

    HPV sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olan bireylerde genellikle 1-2 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Eğer kendiliğinden temizlenmezse, ilerleyen yaşlarda rahim ağzı kanseri riskine neden olabilir.

    HPV Ne Zaman Belirti Gösterir?

    HPV en erken 6 hafta içerisinde belirti gösterir. Eğer HPV, genital siğile yol açan bir türdense 6 hafta ila 6 ay içerisinde genital siğiller oluşabilir.

    HPV Belirtileri Nelerdir?

    HPV belirtileri oldukça sınırlıdır. Eğer bire, HPV’nin genital siğillere yol açan bir türüne sahipse vajinasında, anüsünde veya penisinde karnabaharı andıran kondilomlara sahip olabilir. Eğer farklı bir türe sahipse kendisinde HPV olduğunu anlaması mümkün değildir. Çünkü HPV’nin yüzden fazla türü vardır. Bunlardan bazıları genital siğile neden olur, bazıları ise genital siğile neden olmaz. Ancak bazı HPV türleri, genital siğillere neden olmasalar bile rahim ağzı, penis, vajina veya boğaz gibi bölgelerde kanser öncüsü lezyonlara neden olabilir, kanser riskini arttırabilirler.

    HPV Nasıl Bulaşır?

    HPV, virüsün aktif olduğu bölgeye tensel temas sonucu bulaşmaktadır. Bu da en sık cinsel ilişkiler sırasında yaşanmaktadır. Kondom kullanımı gibi korunma yolları, HPV’nin bulaşma ihtimalini az da olsa azaltabilir ancak kondom (prezervatif) HPV bulaşmasını önlemekte çok etkili değildir.

    HPV, sanılanın aksine tuvalet kapağından, kapı kolundan, çamaşırları aynı makinede yıkamaktan bulaşmaz. Ancak nadiren de olsa kişisel eşyaların paylaşımı (iç çamaşırı, havlu) ile bulaşma gerçekleşebilir.

    HPV Çocuğa Bulaşır Mı?

    Eğer anne adayının rahim ağzında, vajinal kanalında veya vulvasında aktif bir HPV enfeksiyonu mevcutsa HPV bebeğe de bulaşabilir. Bu nadir bir durumdur ancak yine de bulaş riskinin önlenmesi için anne adayına sezaryen doğum önerilebilir.

    HPV Çocuk Yapmaya Engel Mi?

    HPV çocuk yapmaya engel değildir. Bununla birlikte HPV’li annelerde, özellikle de annede tehlikeli bir HPV türü bulunuyorsa normal doğum yerine sezaryen doğum yapılması istenebilir. Elbette bu, virüsün aktif olduğu bölgeye ve virüs türüne göre değişebilir.

    HPV Tedavisi Var Mı?

    HPV’ye bağlı gelişen enfeksiyonlar tedavi edilebilir; HPV kaynaklı kanser riski önlenebilir ve HPV’nin neden olduğu genital siğiller ortadan kaldırılabilir. Bunların tamamı, tek ve basit bir uygulama ile yani HPV aşısı ile sağlanabilir. Ancak HPV aşısı yaptırmamış ve çoktan virüse sahip olan bireylerde aşı virüsün tedavisini sağlamaz. Bu durumda tedavi için farklı uygulamalara başvurulur. Bununla birlikte aşı hastanın, sahip olmadığı HPV türlerine karşı yine de koruma sağlar.

    HPV Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?

    HPV tedavisi bitkisel çaylarla, bitkisel kürlerle veya bitkisel ilaçlarla yapılamaz. HPV hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen, en yaygın cinsel yolla bulaşan virüslerden biridir. Bu virüs, özellikle de kadınlarda, doğru bir şekilde takip, teşhis ve tedavi görmediği takdirde rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu yüzden hastalar alternatif uygulamalarla vakit kaybetmek yerine, jinekoloji hekimleri tarafından sağlanan bilimsel ve güvenilir tıbbi tedavilere başvurmalıdırlar.

    HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

    HPV tedavisinin iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki, HPV’ye bağlı gelişebilecek genital siğilleri ortadan kaldırmak için yapılır. Lazer tedavileri, kremler ve kriyoterapi gibi işlemler içerebilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Genital Siğil Tedavisi isimli içerğimizi

    Diğeri ise HPV’nin yol açabileceği çok daha tehlikeli durumları düzenli olarak incelemek, önlemek ve gerektiğinde tedavi etmek için yapılır. Bu tehlikeli durumların başında da rahim ağzı kanseri ve vulva-vajina kanseri yer almaktadır. HPV tedavisi kapsamında çeşitli gözlem ve takip uygulamaları ile ilgili genital bölgeler düzenli olarak incelenebilir. Gerekirse konizasyon, ilaç tedavisi ve cerrahi işlemler yardımı ile kanser şüphesi taşıyan/kanserli dokulara müdahale edilebilir.

    HPV Tedavisinde Kolposkopi

    HPV’nin takip ve tedavi sürecinde en çok başvurulan uygulamalardan biri de kolposkopidir. Kolposkopi rahim ağzı dokularının incelenmesine ve gerektiğinde doku örneği alınarak kanser riskinin değerlendirilmesine olanak sağlar. Genellikle, şüpheli bir smear testinin ardından kolposkopi işlemine başvurulur.

    HPV takibinde kolposkopi işlemi, sedasyon ve lokal anestezi işlemleri sayesinde ağrısız bir şekilde yapılabilir.

    HPV Tedavisinde Konizasyon

    HPV tedavisinde konizasyon, rahim ağzında, HPV sonucu gelişen şüpheli lezyonları almak için yapılan uygulamadır. Bu uygulamanın iki türü vardır. Biri soğuk konizasyon, diğeri ise sıcak konizasyondur. Sıcak konizasyon, daha modern ve iyileşme süreci daha kısa bir işlemdir. Bu uygulamaların ikisi de HPV’ye bağlı gelişebilecek rahim ağzı kanseri riskini önlemekte son derece etkilidir.

    Antalya HPV tedavisi fiyatları, tedavide kullanılan yöntemlere, takip programının detaylarına ve benzer etmenlere göre değişebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button