Histeroskopi Antalya
Histeroskopi Antalya, rahmi ilgilendiren hastalıkların teşhis ve tedavisinin, vajinal yoldan gerçekleşmesini sağlayan, oldukça modern bir jinekoloji uygulamasıdır.
Yazımızın devamında ‘’Histeroskopi sonrası kanama ne kadar sürer?’’, ‘’Histeroskopi nasıl yapılır?’’, ‘’Histeroskopi sonrası hamile kalınır mı?’’ ve ‘’Histeroskopi öncesi verilen ilaç nedir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya histeroskopi ameliyatı ve tanısal histeroskopi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi, rahim ve fallop tüplerinin incelenmesi veya bunları ilgilendiren hastalıkların tedavi edilmesi için yapılan uygulamadır. Histeroskopinin iki türü vardır, bunlar tanısal histeroskopi ve operatif histeroskopidir. Tanısal histeroskopi, nedeni bilinmeyen şikayetlerin (adet düzensizliği, anormal vajinal kanamalar ve kısırlık gibi) araştırılması, rahmin incelenmesi veya tedavi sürecinin değerlendirilmesi için yapılabilir. Operatif histeroskopi, yani histeroskopi ameliyatı ise rahim poliplerinden miyomlara, rahim perdesinden rahim içi yapışıklıklara kadar pek çok sorunun tedavisinde kullanılabilmektedir.
Histeroskopi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Histeroskopi şu gibi hastalıklar ve durumlar nedeniyle kullanılabilir:
- Nedeni bilinmeyen adet düzensizliği.
- Miyomlar.
- Polipler.
- Doğumsal rahim anormallikleri.
- Ucu kaybolmuş spiraller.
- Rahimde perde bulunması.
- Rahim içi yapışıklık.
- Nedeni bilinmeyen kısırlık ve kısırlık nedenlerinin araştırılması.
Bu gibi durumlarda histeroskopi operasyonuna başvurulması gerekebilir.
Histeroskopi Öncesi Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
Histeroskopi, kolposkopi ve HSG gibi uygulamalardan önce cinsel ilişkiye girilmesi önlenmez. Çünkü cinsel ilişki korunmalı gerçekleşse bile gebelik riski mevcuttur. Bu da ilgili işlemlere bağlı olarak potansiyel bir gebeliğe zarar verebilir. Dolayısıyla da etik ve yasal bazı problemler yaşanabilir. Bu yüzden histeroskopi ameliyatı veya tanısal histeroskopi yaptıracak olan kadınlara histeroskopiden 10 gün önce cinsel ilişkiye girmeyi bırakmaları tavsiye edilir.
Histeroskopi Öncesi Verilen İlaç Nedir?
Histeroskopi öncesinde bazı hastalara, işlemler sırasında rahim ağzının ağrısız bir şekilde, rahatça açılabilmesi ve istemsiz kasılmaların önlenebilmesi için özel bir ilaç verilir. Bu ilacın dozu doktor tarafından hastaya özel olarak belirlenir ve ilacın ciddi bir komplikasyona yol açması beklenmez.
Histeroskopi Ne Kadar Sürer?
Histeroskopi hızlı bir işlemdir. Özellikle de tanısal amaçla yapılan histeroskopi işlemi 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilir. Histeroskopi ameliyatı ise ameliyatın detaylarına göre 30-45 dakika kadar sürebilir. Bu süre de açık ameliyatlara veya laparoskopik operasyonlara kıyasla daha kısadır.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi tanısal veya tedavi amacı ile gerçekleştirilebilir. Tanısal histeroskopi sırasında, sedasyon altında olan hastanın vajinal duvarları, özel bir jinekolojik araç ile aralanır. Ardından ise histeroskopi kamerasını barındıran bir tüp ile vajina içerisine giriş yapılır. Böylece rahim ve fallop tüpleri detaylı olarak değerlendirilebilir.
Tedavi amacıyla yapılan histeroskopi ameliyatı (operatif histeroskopi) de benzer bir sürece sahiptir. Ancak bu işlemde, kameraya ek olarak tüp içerisinde özel cerrahi araçlar da bulunur. Böylece rahim içi yapışıklık, miyom, polip ve rahim perdesi gibi sorunlara vajina içerisinden müdahale edilebilir. Histeroskopi ile yapılan ameliyatlarda karın bölgesinde iz kalmaz, iyileşme ise çok daha hızlıdır.
Histeroskopi Sonrası İlk Adet Ne Zaman Olur?
Histeroskopi, adet düzenini etkilemez. Bu yüzden histeroskopi sonrasında, normal takviminizde adet olabilirsiniz. Ancak bazı kadınlar, operasyon süreci ile alakalı stres sebebiyle adet kanamalarında gecikme deneyimleyebilirler. Bu geçici bir durumdur.
Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Histeroskopi sonrası cinsel ilişki 1 ay boyunca önerilmez. Aksi takdirde histeroskopiden sonra cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama ve benzeri şikayetler görülebilir. Enfeksiyon gelişimi meydana gelebilir.
- Histeroskopi sonrası bir süre ağır ve yorucu işler yapılmamalıdır.
- Histeroskopi sonrası önerilen süre boyunca denize veya havuza girilmemelidir.
- Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde, aksatılmadan kullanılmalıdır.
Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Histeroskopiden Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?
Histeroskopiden sonra birkaç gün boyunca vajinal kanama görülmesi normaldir. Bu kanama genellikle damlalar halinde, lekelenme dediğimiz şekilde gerçekleşir. Eğer kanama 7 günden fazla sürerse ve/veya kanama miktarı fazla ise operasyonu gerçekleştiren doktora danışılmalıdır.
Histeroskopiden Sonra Hamile Kalınır Mı?
Histeroskopi, minimal invaziv bir tekniktir ve dişi üreme sistemi organları ile alakalı komplikasyonları oldukça sınırlıdır. Bu yüzden histeroskopi ameliyatı veya tanısal histeroskopi yaptıran kadınlar, infertilite sorunları yoksa güvenli bir şekilde hamile kalabilirler.
Histeroskopi Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Histeroskopi sonrasın enfeksiyon belirtileri arasında anormal vajinal akıntı, vajinal kaşıntı ve pelvik bölgede ağrı hissi yer almaktadır. Histeroskopi sonrası enfeksiyon, doktor tarafından verilen önerilere dikkat edildiği takdirde önlenebilir.
Antalya histeroskopi fiyatları, uygulamanın hangi amaçla yapıldığına, ameliyat sonrası yatış süresine ve benzer etmenlere göre değişebilir.