Dış Gebelik Tedavisi Antalya

    Dış gebelik tedavisi Antalya, fallop tüplerinde döllenen yumurtanın rahme inmek yerine fallop tüplerinde gelişim göstermesi sonucu gelişen sorunları tedavi etmek, ektopik gebeliği sonlandırmak için yapılır. Rahim, embriyonun gelişimine ve büyümesine olanak sağlayacak tüm imkanlara sahiptir. Rahim içini saran endometriyal doku, embriyonun salgıladığı hormonlar sayesinde yeni kan damarları oluşturarak embriyoyu besler. Embriyo büyüdükçe genişler ve doğuma kadar embriyonun geçirdiği tüm değişimlere adapte olur. Bununla birlikte dış gebelik durumunda, embriyo, gelişimi için ideal bir ortam oluşturan rahim yerine fallop tüpleri gibi bir konumda bulunur. Bu da embriyonun gelişimini imkansız hale getirir.

    Yazımızın devamında ‘’Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Dış gebelikte doğum olur mu?’’, ‘’Dış gebelik normal gebeliğe dönüşür mü?’’ ve ‘’Dış gebelik kendiliğinden düşer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya dış gebelik tedavisi, dış gebelik belirtileri ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Dış Gebelik Nedir?

    Dış gebelik, sperm hücreleri tarafından döllenen yumurta hücresinin (zigot, sonrasında embriyo), fallop tüpleri gibi, rahim dışı bir bölgede büyümeye başlamasıdır. Fallop tüpleri veya rahim dışı herhangi bir bölge embriyoya, ideal bir şekilde büyümesini sağlayacak kaynakları ve alanı sağlayamaz. Bu yüzden gebelik çoğu zaman kendiliğinden son bulur, ancak bazı bireylerde embriyo, bulunduğu bölgedeki doku ve organlara zarar verecek kadar gelişme fırsatı bulabilir. Bu da anne adayının sağlığını tehdit eder.

    Ektopik Gebelik Nedir?

    Ektopik gebelik, dış gebeliğin tıp dilindeki ismidir, normal bir gebeliğin aksine doğumla sonuçlanması imkansızdır ve anne adayının sağlığı için oldukça tehlikelidir. Ektopik gebelikler, ihtiyaç halinde kontrollü bir şekilde sonlandırılmalı ve ektopik gebeliğe bağlı gelişebilecek iç kanama gibi sorunlara erkenden müdahale edilmelidir.

    Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Dış gebelik, erken evrelerde fark edilmesi güç bir sorundur, ancak hastalar şu gibi dış gebelik belirtilerini deneyimlediklerinde mutlaka doktorları ile iletişime geçmelidir:

    • Karnın alt kısmında ve bel bölgesinde şiddetli ağrılar.
    • Anormal vajinal kanama, adet kanaması sonrasındakine benzer şekilde sulu kahverengi akıntı.
    • Mide bulantısı, kusma.
    • İdrara çıkma sırasında ağrı.
    • Gebeliğe bağlı olarak doğal bir şekilde adet gecikmesi.

    Ektopik gebelik belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerden bazıları, normal gebelik sürecinde de sıklıkla görülür. Ancak anormal vajinal kanamalar ve alt karın bölgesinde ağrı gibi şikayetler hastaların şüphelenmesi için yeterli olabilir.

    Dış Gebelik Önlenebilir Mi?

    Dış gebeliği tamamen önlemenin bir yolu ne yazık ki yoktur. Bununla birlikte gebelik planı olmayan bireyler, doğum kontrol ilaçları kullansalar dahi prezervatifle cinsel ilişkiye girebilirler. Bu şekilde dış gebelik riski azaltılabilir. Gebelik planı olan ve bunun için aktif olarak denemelerde bulunan bireylerde ise dış gebelik riskini azaltmanın herhangi bir yolu yoktur. Bu yüzden gebelik meydana geldiğinde, dış gebelik riskinin değerlendirilebilmesi için erkenden bir jinekolog ile görüşülmelidir.

    Dış Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

    Dış gebelik genellikle gebeliğin 5. Haftasından sonra fark edilir. Önceki haftalarda embriyo henüz çok küçük olduğu için fallop tüplerinde olduğu fark edilmeyebilir veya herhangi bir ciddi belirtiye neden olmadığı için şüphe oluşturmayabilir.

    Dış Gebelik Kanda Çıkar Mı?

    Dış gebelik, hamilelik durumunda artış gösteren beta-hCG hormonunun, düzenli olarak kan testleriyle kontrol edilmesi sayesinde teşhis edilebilir. Eğer ardışık olarak yapılan kan testlerinde, beta-hCG oranları, iki günlük sürede aynı kalıyorsa veya kayda değer bir değişim gözlenmiyorsa dış gebelikten şüphelenilebilir. Genellikle dış gebelik teşhisi için vajinal ultrason uygulamasına da başvurulur.

    Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalanlar Doğum Yapabilir Mi?

    Dış gebelik sonrasında normal bir gebelik süreci geçirenler, farklı bir sağlık sorunları yoksa doğum yapabilirler. Ancak bireyin geçmişte dış gebelik geçirmesi, güncel veya gelecekteki gebeliği için de belli başlı riskler oluşturabilir. Bu risklerin düzenli olarak değerlendirilebilmesi için gebelik takibi gibi uygulamalar çok önemlidir.

    Dış Gebelik Normal Gebeliğe Döner Mi?

    Dış gebelik durumunda embriyo, rahim dışı bölgede geliştiği için sonradan rahme inmesi ve normal bir gebeliğe dönüşmesi mümkün değildir. Bu yüzden dış gebeliklerin, anne adayının sağlığını korumak amacıyla sonlandırılması gerekir.

    Dış Gebelik Kendiliğinden Düşer Mi?

    Dış gebelikler çoğu zaman kendiliğinden düşer, yani sonlanır. Bununla birlikte bazı hastalarda ilaç tedavileri vb. uygulamalarla dış gebeliği sonlandırmak gerekir. Dış gebelik, başta iç kanama ve kalıcı kısırlık gibi sorunlara yol açabileceğinden, fark edildiğinde hemen sonlandırılmalıdır. Gebeliğin kendi kendine son bulması beklenmemelidir.

    Dış Gebelikte Doğum Olur Mu?

    Dış gebelikte doğum olmaz. Embriyo, rahim dışı bir bölgede gerek alan darlığı gerekse de kaynak azlığı nedeniyle yeterince gelişim gösteremez. Ayrıca, sınırlı miktarda gelişim gösterse bile iç kanama ve kalıcı kısırlık gibi sorunlara yol açabilir. Buna rağmen, hiçbir koşulda doğuma elverecek ölçüde büyüyemez. Yani anne adayları, isteseler dahi dış gebelik durumunda doğum yapamazlar. Hatta zamanında tedavi olmazlarsa hayati tehlike yaşayabilir veya gelecekte yeniden, sağlıklı bir şekilde gebe kalma şanslarını kaybedebilirler.

    Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Dış gebelik tedavisi, hiçbir koşulda gebeliğin sürdürülmesi ve doğumun beklenmesini içermez. Bu tedavinin temel amacı gebeliği güvenli bir şekilde sonlandırmak ve varsa iç kanama gibi komplikasyonlara acil bir şekilde müdahale etmektir. Yani dış gebeliğin tedavisi, gebeliği sonlandırmak için yapılır, doğumun gerçekleşmesi için değil. Bu tedavi sırasında çeşitli ilaçlarla gebelik sonlandırılabilir, tanılama uygulamaları ile dişi üreme sistemi organ ve dokularının bütünlüğü kontrol edilebilir. İç kanama durumunda kanama kontrolü gerçekleştirilebilir ve acil bir durumda kan transfüzyonu yapılabilir.

    Antalya dış gebelik tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button