Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının vajinaya bağlanan alt kısmındaki rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, çoğu rahim ağzı kanserine neden olmaktadır.

HPV’ye maruz kaldığında vücudun bağışıklık sistemi tipik olarak virüsün zarar vermesini engeller. Bununla birlikte, bazı insanlarda virüs yıllarca hayatta kalır ve bazı servikal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olan sürece katkıda bulunur.

Tarama testleri yaptırarak ve HPV aşısı olarak rahim ağzı kanseri geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki sağlıklı hücreler DNA’larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar. 

Sağlıklı hücreler belirli bir hızda büyür, çoğalır ve sonunda belirli bir zamanda ölür. Mutasyonlar, hücrelere kontrol dışı büyümelerini, çoğalmalarını söyler ve bunun sonucunda yaşlı hücreler ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) oluşturur. Kanser hücreleri yakındaki dokuları istila eder ve bir tümörden ayrılarak vücudun başka yerlerine yayılabilir (metastaz)

Rahim ağzı kanserine neyin neden olduğu net değildir, ancak rahim ağzı kanseri oluşumunda HPV’nin bir rol oynadığı kesin olarak bilinmektedir. HPV çok yaygındır, ancak virüse sahip çoğu insanda kanser geliştirmez. 

Sahip olduğunuz rahim ağzı kanseri türü, hastalığın ilerleyişinin tahmini ve tedavinizi belirlemenize yardımcı olur. Rahim ağzı kanserinin başlıca türleri şunlardır:

  • Skuamöz hücre karsinomu. Bu tip rahim ağzı kanseri, rahim ağzının vajinaya doğru uzanan dış kısmını kaplayan ince, düz hücrelerde (skuamöz hücreler) başlar. Rahim ağzı kanserlerinin çoğu skuamöz hücreli karsinomlardır.
  • Adenokarsinom. Bu tip rahim ağzı kanseri, rahim ağzı kanalını kaplayan kolon şeklindeki glandüler hücrelerde başlar.

Çok nadiren rahim ağzındaki diğer hücrelerde de kanser oluşabilir.

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

  • Çok sayıda cinsel partner. Cinsel partner sayınız ne kadar fazlaysa ve partnerinizin cinsel partner sayısı ne kadar fazlaysa HPV kapma şansınız o kadar artar.
  • Erken yaşta başlayan cinsel aktivite. Erken yaşta seks yapmak HPV riskinizi artırır.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar. Klamidya, bel soğukluğu, frengi ve HIV/AIDS gibi başka cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara sahip olmak, HPV riskinizi artırır.
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi. Bağışıklık sisteminiz başka bir sağlık durumu nedeniyle zayıflamışsa ve HPV’niz varsa, rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.
  • Sigara içmek. Sigara, skuamöz hücreli rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir.

Erken evre rahim ağzı kanseri genellikle hiçbir belirti veya semptom üretmez.

Daha ileri düzeydeki rahim ağzı kanserinin belirti ve semptomları ise şunları içerir:

  • Cinsel ilişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra vajinal kanama
  • Kötü bir kokuya sahip olabilen sulu, kanlı vajinal akıntı
  • İlişki sırasında pelvik ağrı 

Rahim ağzı kanseri geliştirme riskinizi azaltmak için:

  • HPV aşısı hakkında bilgi alın. HPV enfeksiyonunu önlemek için aşı yaptırmak, rahim ağzı kanseri ve HPV ile ilişkili diğer kanserler açısından riskinizi azaltabilir. Doktorunuza bir HPV aşısının sizin için uygun olup olmadığını sorun.
  • Rutin Pap testleri yaptırın. Pap testleri rahim ağzının kanser öncesi koşullarını tespit edebilir, bu nedenle rahim ağzı kanserini oluşmadan tespit etmek için kullanılabilir. 
  • Güvenli seks yapın. Her seks yaptığınızda prezervatif kullanmak ve sahip olduğunuz cinsel partner sayısını sınırlamak gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemek için önlemler alarak rahim ağzı kanseri riskinizi azaltın.
  • Sigara içmeyin. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Rahim sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez

Bize Yazın
1