Hymenoplasti (Kızlık Zarı Dikimi) Nedir?

Hymen, halk arasında kızlık zarı olarak tanımlanmaktadır. Kızlık zarı, vajinanın giriş kısmında 1,5 cm içeride yer almaktadır. Burada bulunan dokunun esnekliği ve kalınlığı kişiden kişiye değişim göstermektedir. Aynı zamanda orta kısmında ise bir delik bulunduğu bilinmektedir. Bu delik ise adet dönemlerinde kanın vücuttan çıkarılmasını sağlamaktadır. Kızlık zarı ismi ile de bilinen hymen, bazı kültürde bekaret sembolü olarak görülmektedir. Bunun nedeni ise ilk cinsel ilişkide bu dokunun bütünlüğünü kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca ilk cinsel ilişki esnasında da bu dokudan kaynaklı olarak bir kanama oluşabilmektedir. Kanamanın miktarı çok hafif olmaktadır ancak bu durum her kadında farklı şekilde görülmektedir.

Eğer bu dokuda damarlanma fazla ise birkaç damla kan geldiği gözlemlenmektedir. Damarlanmanın az olduğu durumlarda da lekelenme oluşmaktadır. Hymenoplasti ise kızlık zarının dikilmesi olarak tanımlanmaktadır. Sağlık açısından herhangi bir işleve sahip değildir ancak bazı toplumlarda bekaret sembolü olarak kabul edilmektedir. Böylelikle de bazı durumlarda deforme olmasından dolayı kızlık zarı dikimi işlemi yani hymenoplasti gerçekleştirilebilmektedir.

Hymen yani kızlık zarı, küçük kız çocuklarında vajinal enfeksiyonları önlemektedir. Ancak yetişkin kadınlarda herhangi bir işlevi bulunmamaktadır. Aynı zamanda farklı şekillerde olduğu da görülebilmektedir. Değişik şekillerde olan bu zar, vajinanın ağız kısmı olarak tanımlanabilmektedir. Genelde dairesel ya da hilal şeklinde olduğu gözlemlenmektedir.

Hymenoplasti ise çeşitli nedenlerden dolayı deforme olan kızlık zarının dikilmesine verilen isimdir. Çeşitli toplumlarda kızlık zarı bekaret sembolü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle önemsenmekte ve dikkate alınmaktadır. İlk cinsel ilişkide deforme olan kızlık zarı, dikilebilmektedir. Kalıcı kızlık zarı dikimi toplum baskısından dolayı da yapılabilen bir işlemdir.

Vajinanın girişinde yer alan kızlık zarının ne işlevi olduğu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ancak bu dokunun herhangi bir işlevi bulunmamaktadır ve sağlık açısından da bir öneme sahip değildir. Yalnızca küçük kız çocuklarında vajinal enfeksiyonu önlemektedir. Bununla birlikte yetişkin kadınlarda herhangi bir işlevinin olmadığı bilinmektedir.

Kızlık zarının eski dönemlerde rahmi, bakterilerden koruduğu öne sürülmüştür ancak böyle bir işleve sahip değildir. Günümüzde rahmi korumadığı bilinmektedir çünkü dokunun ortasında minik bir delik bulunmaktadır. Yani vajinayı tamamen kapatmamaktadır. Delik bulunması ise bu düşüncenin yanlış olduğunu göstermektedir. Bu minik delikten ise adet döneminde kanın aktığı bilinmektedir. Şu an ise kızlık zarının, bekaret sembolü olması dışında herhangi bir işleve sahip olduğu görülmemektedir. Ayrıca ilk cinsel ilişkide deforme olan kızlık zarı, hymenoplasti ameliyatı sayesinde dikilebilmekte ve yitirdiği bütünlüğünü geri kazanabilmektedir.

Hymenoplasti ameliyatı yani kızlık zarı dikimi, vajina bölgesinin 1 ya da 1,5 cm iç kısmında yer alan kızlık zarının dikilmesidir. Kalıcı kızlık zarının dikiminde ameliyat genel anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Ancak isteğe bağlı olarak lokal anestezi de uygulanabilmektedir. Hymenoplasti ameliyatı öncesinde ise ilk olarak detaylı bir muayene yapılmaktadır. Muayene sonrasında ameliyat planlaması yapılmakta ve hymenoplasti ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Hymenoplasti Kimlere Yapılır?

Kızlık zarının dikilmesi yani hymenoplasti ameliyatı; 18 yaşını doldurmuş, kızlık zarının bütünlüğü bozulan ve kızlık zarının dikilmesini isteyen yetişkin kadınlara uygulanmaktadır. Ayrıca yasal bir işlem olduğu görülmektedir. Kızlık zarının kalıcı olarak dikilmesi de mümkündür.

Hangi Hastalara Hymenoplasti Yapılmaz?

Hymenoplasti ameliyatını, 18 yaşını dolduran her genç kadın yaptırabilmektedir. Yasal bir işlem olduğu da bilinenler arasında yer almaktadır. Ancak bazı durumlarda bu ameliyatın yapılması sakıncalı olabilmektedir. Hymenoplasti, aktif bir enfeksiyon varsa ve kanama bozuklukları görülüyorsa yapılmamaktadır. Bununla birlikte kanser esnasında ve cerrahi ile artacağı düşünülen vulvodini, kronik pelvik ağrı durumunda gerçekleştirilmemektedir.

Kızlık Zarının Dikildiği Anlaşılır mı?

Hymenoplasti ameliyatı olmayı düşünenlerin merak ettiği bir diğer konu ise kızlık zarının dikildiğinin anlaşılıp anlaşılamayacağı yönündedir.

Kesin olarak söyleyebiliriz ki hymenoplasti ameliyatından sonra kızlık zarının dikildiği, kişinin partneri tarafından anlaşılmamaktadır. Hastaların bu konu hakkında endişe etmelerine gerek yoktur çünkü kızlık zarının dikildiği, sadece doktorlar tarafından anlaşılabilir. Hymenoplasti ameliyatından sonra, tıpkı kişinin ilk cinsel deneyiminde yaşadığı gibi kanama görülmektedir.

Hymenoplasti Ameliyat Sonrası Süreç

  • Kızlık zarı dikimi sonrası anestezi kaynaklı bir mide bulantısı görülebilmektedir.
  • Ameliyat sonrasındaki 2 gün boyunca hijyenik ped kullanılmalıdır.
  • Ameliyatın gerçekleştiği gün ayakta duş alınması mümkündür.
  • Ameliyat sonrası iyileşme süreci tamamlanana dek havuz, deniz, hamam ve sauna gibi ortamlara girilmemesi önemlidir.
  • Tüm hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
  • Ameliyat sonrası enfeksiyon kapma riskine karşı doktor tarafından antibiyotik ilaç reçete edilebilir, bu ilaçların hasta tarafından eksiksiz ve düzenli olarak kullanılması önem taşımaktadır.
  • Ameliyat sonrası beklenmedik bir komplikasyon oluştuğunda ivedilikle hastaneye gidilmesi gerekmektedir.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Rahim sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez

Bize Yazın
1