Genital Estetik Nedir?

Genital estetik girişimleri, genital bölgede sonradan ya da doğuştan olan şekil bozukluklarının giderilmesinde kullanılan estetik yöntemlerine verilen isimdir. Genital bölge şekil bozuklukları, ilk ve en önemlisi özgüven eksikliği yaratır. Ayrıca kadının cinsel hayatını ve günlük yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Zamanla cinsel isteksizlik, akıntı veya ilişki sırasında anksiyete gibi ciddi sorunlar oluşabilmektedir.

Kadın dış genital organları; mons pubis dediğimiz göbek altındaki kemikli kısım, labia major (dış dudaklar), labia minor (iç dudaklar), klitoris (labia minörlerin üste ki birleşim yeri), hymen dediğimiz kızlık zarından oluşur. Cinsel bölge ile ilgili sorunlar doğumsal, gelişimsel ve gebelik sonrası olabilmektedir. Bazı genç kadınlarda dış anatomik yapı hiç gelişmemiş da az gelişmiş olabilmektedir. Bununla birlikte asimetrik bir yapıya da sahip olabilmektedir. Kişi kendi vücudunu tanımaya başladıkça genital bölgedeki farklılıklar rahatsızlıklara yol açacaktır.

Tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde, kadın genital bölgesine cerrahi ve cerrahi olmayan müdahaleler ile etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Kişinin sosyal olarak kendisini iyi hissetmesi ve cinsel hayatında partnerine uyumunun artması amaçlanmaktadır.

Genital bölge estetiği, genital kasları geliştirerek, vajinanın çapını daraltıp yeniden şekillendirerek eski haline dönüştürür. Labioplasti ya da perineoplasti vajinanın dış görünüşüne yönelik yapılan estetik işlemdir. Vajinoplasti ise vajinanın iç yapısına yöneliktir.

Kadınlar genelikle genital estetiği vajinal genişlik ve iç dudakların büyüklüğüne bağlı olan sarkıklık sebebiyle yaptırır. Genital bölgenin estetik görüntüsü iyileştirilerek kadının özgüveninin artırılması sağlanırken, cinsel ilişkiden zevk almasına destek olunur.

Yaş ilerledikçe yaşlanmaya bağlı dış dudaklar gerginleşmeye yani yağ dokusu azalmaya başlar. İç dudakların küçültülmesi, vajinoplasti gibi operasyonlar kadınların ihtiyacı olan genital estetiklerden bazılardır.

Genelde doğuştan gelen veya ergenlik çağı ile büyüyen, sarkan ve düzensizleşen “labium minor” denilen iç dudaklar, estetik olarak kötü görünmekle beraber özellikle otururken rahatsız edici bir form almaktadır. Bazen “labial asimetri” dediğimiz dudak kısmının biri diğerine göre daha uzun veya farklı yapıda olabilmektedir. Bu durumların cerrahi olarak düzeltilmesi ameliyatına Labioplasti denir.

Kadın dış genital bölgesinde bulunan Labium Majör (Dış Dudak) veya Labium Minörde (İç Dudak) bulunan deformasyonlar, cinsel ve sosyal açıdan rahatsızlık verici düzeye gelebilmektedir. Uygun cerrahi yaklaşımlar ile bu deformasyonların düzeltilmesi mümkündür. Lokal anestezi veya Sedasyon uygulaması altında yapılabilen bu girişimler sonrası 4 haftalık bir cinsel perhiz uygulanmaktadır. 4 hafta sonunda, hastada cerrahi iz kalmamaktadır. Bununla birlikte cinsel hayatına geri dönebilmektedir.

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilmektedir. Vajina daraltma ameliyatı ya da diğer adıyla “Vajinoplasti” vajinayı eski sıkı haline kavuşturmak amacıyla yapılmaktadır. Bunun için cerrahi sıkılaştırma yapılabildiği gibi lazerle sıkılaştırma yapmak da mümkündür. Bu yeni teknikle neşter kullanmadan uygulama yapılabilmekte ve daha hızlı iyileşme sağlanmaktadır.

Vajina, kalıtsal olarak veya doğum sonrasında gevşemeye bağlı deforme olabilmektedir. Bu sorun, vajina arka duvarından mukoza ve kas dokusunun çıkartılarak tekrar dikilmesi ile vajinal kanal daraltılır. Hasta birkaç gün sonra günlük hayatına dönebilecektir. İşlem sonrası yaklaşık 4 hafta cinsel perhiz uygulanması gerekmektedir.

Klitoris, idrar kanalının hemen üzerinde her iki labiumların üst birleşim bölgesinde bulunan kabarıklıktır. Bazen gereğinden büyük olması, kadınlarda rahatsızlık hissi ve özgüven eksikliğine sebebiyet verebilir. Fazla doku cerrahi olarak uzaklaştırılır, kalan kısım eriyen dikişler kullanılarak süture edilir. Kliteroplasti ameliyatı bazen labioplasti estetiği ile kombine edilebilir.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Rahim sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez

Bize Yazın
1